Последни новини
Home / Законът / Преди поредния доклад: Главният прокурор Цацаров отчита в Брюксел напредъка на прокуратурата (обновена)

Преди поредния доклад: Главният прокурор Цацаров отчита в Брюксел напредъка на прокуратурата (обновена)

Defakto.bg

Съдът не е виновен за глобата на Ралф Сундберг, заяви главният прокурор 

Както и друг път в навечерието на поредния мониторингов доклад, главният прокурор Сотир Цацаров посещава Брюксел. Там той се е  срещнал  с еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова и с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, съобщи държавното обвинение.

Цацаров е информирал непосредствено еврокомисаря за  изпълнението на препоръките по последния мониторингов доклад от страна на прокуратурата. Акцентът, който е поставил е  върху разследванията срещу лица,заемащи висши държавни длъжности – народни представители, министри и магистрати.

Обсъждана и опцията  – дали  ако ако  България продължава с темпа на реформите е  възможно до края на мандата на настоящия състав на Европейската комисия  Механизмът за сътрудничество и оценка да преустанови своето действие.

Друга тема, която е фокусирала разговора с еврокомисаря Юрова е за създаването на Европейска прокуратура.  Еврокомисарят е съобщил, че в началото на  октомври се очаква да бъде гласуван проект на регламент в Европейския парламент и така етапът от създаването на Европейската прокуратура ще съвпадне с българското председателство на ЕС.

В България няма различия между политическата и професионалната позиция за създаване на бъдещата Европейска прокуратура, е казал Цацаров. Европейската прокуратура ще се занимава основно с престъпления, увреждащи финансовите интереси на ЕС.

В разговорите си с еврокомисаря Мария Габриел,  главният прокурор  оценил високо инициативата й за дискусия по задълженията на интернет-платформите да премахват незаконно съдържание в сайтове, особено когато са свързали с тероризъм и сексуални престъпления.

Съдът не е виновен за глобата на Ралф Сундберг, заяви главният прокурор

От Брюксел  Цацаров призова депутатите да помислят за промени в Наказателния кодекс (НК), свързани с освобождаването от наказателна отговорност за случаи като този с шведския турист Ралф Сундберг, който изрита в главата камериерка и получи  глоба от 4500 лева, след като бе освободен от наказателна отговорност по чл.78ь от НК.

„Присъдата не е справедлива, а унижение за пострадалата и за българското правосъдие. Само че това унижение не се дължи – трябва да сме съвсем честни – на съдебния състав, който е разглеждал делото. Има немалко коментари по отношение на съда. Като бивш съдия мога да кажа направо – в тези случаи законът задължава съдията да освободи подсъдимия от наказателна отговорност и да му наложи глоба. Максималната глоба е 5000 лева, съдията е наложил 4500 лева“, казва Цацаров, цитиран от БТА.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.