Последни новини
Home / Законът / Край! Новият съвет e законен, поема властта с тържествена церемония утре (допълнена)

Край! Новият съвет e законен, поема властта с тържествена церемония утре (допълнена)

Defakto.bg

Вече са насрочени заседания на двете колегии за 4 октомври

Вече няма съмнение – новият, осми поред състав на Висшия съдебен съвет ще поеме щафетата утре.

С решение от днес петима върховни съдии оставиха без уважение жалбата на Методи Лалов срещу съдийския вот за ВСС, в резултат на който бяха избрани шестима от новите кадровици. Решението е на Дария Проданова, Бойка Стоилова и Зоя Атанасова от ВКС и на Илиана Славовска и Любомир Гайдов от Върховния административен съд и е окончателно. Лалов оспори резултата заради непрозрачността и непроверяемостта на електронното гласуване. А ВСС изчакваше решението, за да освободи като магистрати всички избрани нови членове на съдийската колегия – и от професионалната, и от парламентарната квоти. Без това те не можеха да встъпят в длъжност като кадровици.

След излизането на решението във ВСС последва финално гласуване.

Като съдии бяха освободени Цветинка Пашкунова (ВКС), Атанаска Дишева (ВАС), Боряна Димитрова (председател на Окръжен съд-Бургас), Красимир Шекерджиев (ВКС), Олга Керелска (ВКС), Севдалин Мавров (ВКС), Боян Магдалинчев (зам.-председател на ВАС), Вероника Имова (ВКС), Даниела Марчева (Софийски апелативен съд), Драгомир Кояджиков (апелативен спецсъд), Стефан Гроздев (зам.-председател на САС).

Предаването и приемането на властта от „старите“ на „новите“ кадровици ще стане на церемония в зала „Тържествена“ на Съдебната палата.

Сред поканените гости са президентът на Република България, представители на законодателната, изпълнителната, съдебната власт,  представители на Дипломатическия корпус, акредитирани в Република България, председателят на Конституционния съд и председателят на Висшия адвокатски съвет, съобщават от ВСС.

А още отсега вече са насрочени заседания и на съдийската, и на прокурорските колегии за 4 октомври. Според предварителния им дневен ред новите кадовици ще определят в кои дни да заседават, ще попълват състава на своите комисии по атестирането и конкурсите (КАК), ще определят представители в Управителния съвет на НИП. В дневния ред на прокурорската колегия има дори дисциплинарни въпроси.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.