Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов: ВСС разсипа Софийския районен съд

Методи Лалов: ВСС разсипа Софийския районен съд

Defakto.bg

Наказателното отделение на Софийския районен съд от днес заработи в новата сграда на бул. „Скобелев“.   По този повод бившият председател на съда  Методи Лалов коментира пред БНР забавеното  откриването на новата сграда на съда:

Военното НДК, в което заработи Софийският районен съд. Отвън – блести, но вътре бившият председател Методи Лалов е открил десетки недоделки, които не приличат на публична сграда.

  Целият проект и реализирането му, ако бъде проследено какво се случи, ще покаже недъзите на работата на държавната администрация, липсата на стиковка между отделните институции и ще покаже нежеланието да бъде направен един проект както трябва. Това, което се случи, и във вида, в който ще го видите, е с кански сили и мъки постигнато, щеше да бъде поне 20% по-зле, отколкото е сега. Истината обаче е, че е поне няколко десетки процента по-зле, отколкото трябва да бъде. Една публична сграда на съдебна институция не би трябвало да изглежда по начина, по който ще изглежда сега – с ръжди, с пукнатини, с криви стени, с недовършени неща, с недобро околно пространство, с липса на добра климатизация например на централното фоайе – дребни битови неща, които обаче са симптоматични за невъзможността на държавата да се справя дори с това.  

И още: Когато видях сградата за първи път на строежа, на нивото, на което беше, тя беше в плачевно състояние – течеше, беше започнала да се компрометира конструкцията ѝ, имаше брезички по покрива, имаше залепени плочки на покрива върху стиропор, липсваше изолация. Виждал съм кабели, които са сложени в контакта все едно е изградена инсталация, а всъщност липсват навътре в стените. Има сигнали в тази посока, но защо никой не е разследвал. Това беше състоянието, предадено от Министерството на отбраната.

Без институционална независимост, без нормални условия като натовареност Софийският районен съд никога няма да заработи добре, категоричен е Лалов пред БНР.

Това, че решихме сградния проблем е едно на ръка. Обаче институционално съдът е съсипан. Това, което направи ВСС след 2016-а, когато подадох оставка, беше чисто разправяне със Софийския районен съд. Назначиха председател, който не беше одобрен въобще от съдиите от съда и който нямаше един работен ден в Районния съд. След това демотивираха способните, опитните съдии от Районния съд да се кандидатират и в крайна сметка се кандидатираха двама неопитни кандидати.  Резултатите 2 месеца по-късно се виждат – абсолютно не знае какво прави в момента.  Такова поведение не трябваше да има ВСС.

Лалов  обяви,  че  докато е бил председател, е имал обаждане от членове на ВСС, които казвали:Отпуснахме ти 20 щатни бройки, назначи ни двама в администрацията.

Такъв е моделът на мислене на хората от ВСС, от сегашния състав, такъв е моделът на задкулисието, което управлява съдебната система. Инакомислещи, хора, които са дейни, не са добре дошли Това са тези хора, които обикновено общуват с есемеси, вайбъри, едни и същи са. /…/ Противопоставяне на натоварени на ненатоварени съдилища – това направи този ВСС.  

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.