Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов: ВСС разсипа Софийския районен съд

Методи Лалов: ВСС разсипа Софийския районен съд

Defakto.bg

Наказателното отделение на Софийския районен съд от днес заработи в новата сграда на бул. „Скобелев“.   По този повод бившият председател на съда  Методи Лалов коментира пред БНР забавеното  откриването на новата сграда на съда:

Военното НДК, в което заработи Софийският районен съд. Отвън – блести, но вътре бившият председател Методи Лалов е открил десетки недоделки, които не приличат на публична сграда.

  Целият проект и реализирането му, ако бъде проследено какво се случи, ще покаже недъзите на работата на държавната администрация, липсата на стиковка между отделните институции и ще покаже нежеланието да бъде направен един проект както трябва. Това, което се случи, и във вида, в който ще го видите, е с кански сили и мъки постигнато, щеше да бъде поне 20% по-зле, отколкото е сега. Истината обаче е, че е поне няколко десетки процента по-зле, отколкото трябва да бъде. Една публична сграда на съдебна институция не би трябвало да изглежда по начина, по който ще изглежда сега – с ръжди, с пукнатини, с криви стени, с недовършени неща, с недобро околно пространство, с липса на добра климатизация например на централното фоайе – дребни битови неща, които обаче са симптоматични за невъзможността на държавата да се справя дори с това.  

И още: Когато видях сградата за първи път на строежа, на нивото, на което беше, тя беше в плачевно състояние – течеше, беше започнала да се компрометира конструкцията ѝ, имаше брезички по покрива, имаше залепени плочки на покрива върху стиропор, липсваше изолация. Виждал съм кабели, които са сложени в контакта все едно е изградена инсталация, а всъщност липсват навътре в стените. Има сигнали в тази посока, но защо никой не е разследвал. Това беше състоянието, предадено от Министерството на отбраната.

Без институционална независимост, без нормални условия като натовареност Софийският районен съд никога няма да заработи добре, категоричен е Лалов пред БНР.

Това, че решихме сградния проблем е едно на ръка. Обаче институционално съдът е съсипан. Това, което направи ВСС след 2016-а, когато подадох оставка, беше чисто разправяне със Софийския районен съд. Назначиха председател, който не беше одобрен въобще от съдиите от съда и който нямаше един работен ден в Районния съд. След това демотивираха способните, опитните съдии от Районния съд да се кандидатират и в крайна сметка се кандидатираха двама неопитни кандидати.  Резултатите 2 месеца по-късно се виждат – абсолютно не знае какво прави в момента.  Такова поведение не трябваше да има ВСС.

Лалов  обяви,  че  докато е бил председател, е имал обаждане от членове на ВСС, които казвали:Отпуснахме ти 20 щатни бройки, назначи ни двама в администрацията.

Такъв е моделът на мислене на хората от ВСС, от сегашния състав, такъв е моделът на задкулисието, което управлява съдебната система. Инакомислещи, хора, които са дейни, не са добре дошли Това са тези хора, които обикновено общуват с есемеси, вайбъри, едни и същи са. /…/ Противопоставяне на натоварени на ненатоварени съдилища – това направи този ВСС.  

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.