Последни новини
Home / Законът / Мудно правосъдие: 6 години и 3 месеца се точило дело за незаконна сеч

Мудно правосъдие: 6 години и 3 месеца се точило дело за незаконна сеч

Defakto.bg

Общо 6 години, 3 месеца и 6 дни се е точило дело за незаконна сеч и извозване на дървесина – това съобщиха от Инспектората след проверка на поредна порция заявления за мудно правосъдие.

„Тройна съдебно-лесотехническа експертиза, изготвена и предадена 3 години след назначаването й и станала причина наказателно дело за незаконна сеч да бъде отлагано 18 пъти, установи Инспекторатът към ВСС при извършени в периода 1 април – 30 юни 2017 г. проверки на 128 заявления от граждани за нарушаване на правото им на разглеждане и решаване на делата в разумен срок. Производството е сред основателните 36 заявления по наказателни дела.

Общо 6 години, 3 месеца и 6 дни е продължило делото за сеч и извозване на дървесина извън указаните в редовното позволително количества – престъпление по чл. 235, ал. 5 вр. ал. 3, т. 1 вр. ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс“, информират от Инспектората.

И още: „Във фазата на досъдебното производство, продължила 2 години и 8 месеца, са допуснати забавяния, свързани с действията на прокуратуратаДва пъти районният съд в Омуртаг е прекратявал производството и е връщал делото на прокурора за прецизиране на дизпозитива на внесения обвинителен акт. Това е забавило приключването на делото с 8 месеца.

В съдебната фаза е налице забавяне от вещите лица при изготвянето на тройната съдебно-лесотехническа експертиза. Тя е назначена на 23 май 2013 г., а заключението е представено по делото на 3 юни 2016 г. Това е забавило приключването на производството с около 3 години.

Шест пъти съдът е налагал глоби на вещите лица в различен размер – 50, 100, 300 и 400 лв. –  „за неявяване или отказ да дадат заключение без уважителни причини” (чл. 149, ал. 5 от Наказателно-процесуалния кодекс) и заради отлагане на делото „поради неявяване без уважителни причини на вещо лице” (чл. 271, ал. 11 НПК).

Вещите лица са посочвали различни причини, поради които не са изготвили заключението в указания срок – „могат да работят по нея само през почивните дни”, „валежи са им създали пречки да довършат теренната работа по експертизата”, „участие в местни избори 2015 г. и голяма служебна натовареност”, болничен лист поради изкълчване на крак.

За забавянето на производството с около 3 години поради несвоевременно изготвяне на заключението от вещите лица, според практиката на Европейския съд по правата на човека, отговорност носи държавата, в частност съда, който не е предприел навреме необходимите действия за дисциплиниране на вещите лица“.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.