Последни новини
Home / Законът / Мудно правосъдие: 6 години и 3 месеца се точило дело за незаконна сеч

Мудно правосъдие: 6 години и 3 месеца се точило дело за незаконна сеч

Defakto.bg

Общо 6 години, 3 месеца и 6 дни се е точило дело за незаконна сеч и извозване на дървесина – това съобщиха от Инспектората след проверка на поредна порция заявления за мудно правосъдие.

“Тройна съдебно-лесотехническа експертиза, изготвена и предадена 3 години след назначаването й и станала причина наказателно дело за незаконна сеч да бъде отлагано 18 пъти, установи Инспекторатът към ВСС при извършени в периода 1 април – 30 юни 2017 г. проверки на 128 заявления от граждани за нарушаване на правото им на разглеждане и решаване на делата в разумен срок. Производството е сред основателните 36 заявления по наказателни дела.

Общо 6 години, 3 месеца и 6 дни е продължило делото за сеч и извозване на дървесина извън указаните в редовното позволително количества – престъпление по чл. 235, ал. 5 вр. ал. 3, т. 1 вр. ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс”, информират от Инспектората.

И още: “Във фазата на досъдебното производство, продължила 2 години и 8 месеца, са допуснати забавяния, свързани с действията на прокуратуратаДва пъти районният съд в Омуртаг е прекратявал производството и е връщал делото на прокурора за прецизиране на дизпозитива на внесения обвинителен акт. Това е забавило приключването на делото с 8 месеца.

В съдебната фаза е налице забавяне от вещите лица при изготвянето на тройната съдебно-лесотехническа експертиза. Тя е назначена на 23 май 2013 г., а заключението е представено по делото на 3 юни 2016 г. Това е забавило приключването на производството с около 3 години.

Шест пъти съдът е налагал глоби на вещите лица в различен размер – 50, 100, 300 и 400 лв. –  „за неявяване или отказ да дадат заключение без уважителни причини” (чл. 149, ал. 5 от Наказателно-процесуалния кодекс) и заради отлагане на делото „поради неявяване без уважителни причини на вещо лице” (чл. 271, ал. 11 НПК).

Вещите лица са посочвали различни причини, поради които не са изготвили заключението в указания срок – „могат да работят по нея само през почивните дни”, „валежи са им създали пречки да довършат теренната работа по експертизата”, „участие в местни избори 2015 г. и голяма служебна натовареност”, болничен лист поради изкълчване на крак.

За забавянето на производството с около 3 години поради несвоевременно изготвяне на заключението от вещите лица, според практиката на Европейския съд по правата на човека, отговорност носи държавата, в частност съда, който не е предприел навреме необходимите действия за дисциплиниране на вещите лица”.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпъление на съдебна заповед

Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.-председател на Съда на ЕС осъди Полша да заплаща на …

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.