Последни новини
Home / Законът / Последен работен ден на ВСС: Чакат съдебното решение за избора на „новите“, Софийският градски съд ще действа на самотек (допълнена)

Последен работен ден на ВСС: Чакат съдебното решение за избора на „новите“, Софийският градски съд ще действа на самотек (допълнена)

Defakto.bg

Изнервящо започна последният работен ден на отиващия си ВСС. Днес неговата съдийска колегия трябваше да освободи като магистрати 11 от избраните в новия съвет. Очакваше се да се разгледа и въпросът кой ще оглави Софийския градски съд до избора на титуляр.

Заседанието започна със закъснение, а председателстващият Георги Колев (Лозан Панов го няма) докладва още 20 допълнителни точки към дневния ред, но въпросът за СГС не бе сред тях. В същото време от днес ключовият съд е без ръководител и това стопира цялата административна дейност на СГС.

Новият съвет ще решава кой да е временният шеф на СГС

В съвета не е постъпил протоколът от общото събрание на съдиите от СГС от петък, на което за и.ф. председател бе номинирана Десислава Попколева, казаха кадровици пред De Fakto. Наша насрещна проверка обаче показа обратното – протоколът е внесен в петък в 15,30 ч. във ВСС и даже има входящ номер от регистратурата на съвета. Но кадровиците очевидно са решили да прехвърлят на наследниците си горещия картоф с този съд.

По-късно ситуацията със СГС се проясни – протоколът от общото събрание на съдиите все пак е постъпил в съвета, но е бил препратен на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, която може да предложи кандидати за и.ф. Дребната подробност е, че и самите магистрати от СГС още в петък също изпратиха на Дончева резултата от гласуването си, но предложение от нейна страна не последва. Полученият в петък протокол се „наследява“ и от новата комисия по атестирането и конкурсите (КАК) на съдийската колегия, чието конституиране тепърва предстои. Така че в идните дни СГС ще се управлява явно на самотек.

По единствената „редовна“ точка – за освобождаването на „новите“ кадровици, пък стана ясно, че още няма произнасяне на съдебния състав, който трябва да реши делото по жалбата на Методи Лалов срещу избора на шестимата съдийски избраници в осмия ВСС. И колегията ще ги изчака, докато се поризнесат.

По предложение на Георги Колев заседанието днес започна с награждаване на Светла Петкова с „личен почетен знак – първа степен -златен“ за дългогодишната служба. Петкова се пенсионира.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.