Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ обявява Марш за „спасение на държавата, пленена от мафията“

„Правосъдие за всеки“ обявява Марш за „спасение на държавата, пленена от мафията“

Defakto.bg

Инициатива „Правосъдие за всеки“ организира пореден   Марш за европейско правосъдие, който ще се проведе на  5 октомври. Сборен пункт – 18 часа  пред Съдебната палата в София,  гласи съобщение на организаторите до медиите. То е под надслов “ Единението на достойните прави силата на свободните“.  Призивът към гражданите е  „да застанат единни срещу системата, която заличава разделението на властите и отнема правото да живот  в демократична държава“.

„След като институциите останаха глухи за призивите за диалог с гражданите по жизнено важни за държавата проблеми, отново организираме Марш за европейско правосъдие, за да покажем, че не сме съгласни да живеем в страна, която твърдо можем да наречем пленена държава“.

Последният протест,  организиран от „Правосъдие за всеки“  се проведе на 14 юни т.г. – денят,  в който през 2013 г. парламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС.  Тогава организаторите посочиха в посланието си, че това е „денят на срама на нашата нова държавност“ и че няколко години по-късно „мафията е по-силна от всякога“ , а  държавата е овладяна от части икономически интереси.

Маршът бе в  подкрепа на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който се обяви за конституционни промени и извеждане на прокуратурата от съдебната система.

Ето и пълният текст на сегашния апел:

ЕДИНЕНИЕТО НА ДОСТОЙНИТЕ ПРАВИ СИЛАТА НА СВОБОДНИТЕ!

Трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, положиха системни и координирани усилия да подчинят правото на политиката, съда – на прокуратурата, а всички нас – на олигархията, която се е настанила трайно в държавните институции.

На спринт, на тъмно и в условията на тежък външен натиск Народното събрание промени Наказателно процесуалния кодекс, Закона за съдебната власт и Закона за опазване на околната среда в една категорична посока – абсолютна прокурорска власт, занижен съдебен контрол, отнемане независимостта на съда и ограничаване правото на защита.

Всичко това бе гарнирано с постигането на почти пълен прокурорски контрол при избора на парламентарната квота в новия състав на Висшия съдебен съвет, където ще заседават 11 прокурори от общо 22 души в избираемия му състав. Министерството на правосъдието и председателят на Правната комисия в НС пък ампутираха напълно декларираната на книга воля и препоръката на ЕК за създаване на силен антикорупционен орган с разследващи функции, в чийто състав да влизат и независими прокурори. Те искат да оставят отново пълната власт и контрол на главния прокурор в корупционните разследвания.

Вече можем твърдо да кажем, че живеем в Прокурорска република с квази парламентарно управление.

Канят се да ни отнемат и единствената съдебна защита от произвола на властта с явно дирижирания и предизвестен избор на председател на Върховния административен съд.
Случаят с “държавната сопа”, размахана над “Дунарит” и “Емко”, и недопустимата прокурорска намеса там е най-яркото доказателство, че олигархията е осъществила “триединство на властите”.

НИЕ НЕ ЖЕЛАЕМ ДА ЖИВЕЕМ В ТАКАВА ДЪРЖАВА, НИТО ДА ЗАВЕЩАВАМЕ ТАЗИ ТРАГЕДИЯ И БЕЗПЕРСПЕКТИВНОСТ НА ДЕЦАТА СИ!
Днес като общество трябва да попречим да се случва повече гаврата с правото, потъпкването на интересите ни и унижението на достойнството ни. Можем ли да спасим държавата и да защитим децата си от “прегръдката на Мафията”? Дали искаме да останем част от обединена Европа или сме съгласни да ни строят под знамето на корупцията, развяно от слугите на Олигархията?

На 5-ти октомври, от 18ч., пред Съдебната палата, за да поставим исканията си! Бъдете там с Вашите семейства и приятели, това засяга всички нас!

Р.Р. Акцентите в апела са на Инициатива на „Правосъдие на всеки“

About De Fakto

Проверете също

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Общият съд отмени решение на ЕК, с което са утвърдени румънски помощи в полза на Wizz Air на летище Тимишоара

     Общият съд отменя решението на Европейската комисия, с което се утвърждават румънските помощи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.