Последни новини
Home / Законът / Акция „бонус“ се провали, кадровиците не вземат обезщетения за „прослуженото“ във ВСС

Акция „бонус“ се провали, кадровиците не вземат обезщетения за „прослуженото“ във ВСС

Defakto.bg

Главният прокурор Цацаров изисква списък на служителите на съвета

Акцията със скандалните бонуси за отиващия си ВСС се провали. Нито един от бившите вече кадровици на изпроводяк не е взел обезщетение за „прослуженото време“ в съвета, научи De Fakto. Случи се, въпреки че само преди дни от тв екрана представляващият Димитър Узунов бе категоричен: ще си вземе всичко, което му се „полага“!

Става дума за екстрата, която мнозинството в седмия ВСС си самогласува на 16 март т.г., дописвайки закона. Тя приравняваше стажа като член на съвета на магистратски стаж и отваряше пътя при напускането на ВСС да се търсят обезщетения, до 20 заплати. „Опозицията“ във ВСС нарече привилегията „мнима и недопустима“, като я обяви и за нищожна. Но прокуратурата, включително и Сотир Цацаров, отказа да оспори решението на кадровиците пред Върховния административен съд въпреки няколкото сигнала на Соня Найденова.

Както De Fakto писа, в последните дни на отишлия си вече ВСС цареше напрежение, а служители на съвета отказваха да съгласуват документите за скандалните бонуси. Със своя заповед Узунов бе задължил главния секретар на ВСС Димитър Тончев да събере заявленията за обезщетения и разпоредил те да се изплатят до 2 октомври.

Отказът на двама служители от администрацията обаче е прекратил процеса – без техните подписи за „съгласуване“ изплащането на парите не е възможно.

Най-интересното е, че накрая са останали само двама желаещи да получат въпросните „бонуси“ – самият Димитър Узунов и Румен Боев. Останалите от мнозинството, подали първоначално заявления, ги бяха оттеглили.

В отговор на „бунта“ на администрацията главният прокурор Сотир Цацаров, който е член и на новия ВСС по право, е изискал списък на служителите в съвета, особено на онези, които подлежат на пенсиониране, се чува откъм ВСС. Вероятно целта е бунтарите да бъдат изпратени в пенсия принудително. По Кодекса на труда обаче това може да направи само техният работодател – в случая главният секретар на ВСС. Какво ще стане, предстои да видим.

Междувременно чудно въпросът за „бонусите“ да бъде повдигнат пред новия ВСС. Няма никаква пречка неговите членове да отменят решението на предшествениците, включително и като се позоват на неговата нищожност, категорични са юристи. Но дали ще го направят?

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.