Последни новини
Home / Законът / Боян Магдалинчев „победи“ Цветинка Пашкунова и стана представляващ новия ВСС

Боян Магдалинчев „победи“ Цветинка Пашкунова и стана представляващ новия ВСС

Defakto.bg

Доскорошният зам.-председател на Върховния административен съд Боян Магдалинчев (на снимката) стана представляващ новия ВСС. Той бе предложен от Георги Колев и надделя в състезание с друга съдийка – Цветинка Пашкунова от ВКС, номинирана от Лозан Панов.

В първото си гласуване на първото си заседание новите кадровици избраха Магдалинчев с 13 „за“ срещу 9 „за“ Пашкунова и трима, не подкрепили нито от кандидатите. Тримата „против“ бяха Стефан Гроздев, Драгомир Кояджиков и Даниела Марчева, все от съдийската колегия.

Лозан Панов мотивира издигането на Цветинка Пашкунова с факта, че тя е съдия от кариерата, извървяла последователно всички стъпки от районен до върховен съд, както и преподавател. Пашкунова бе и единствената, избрана от раз от съдиите за ВСС.

Георги Колев пък каза за Магдалинчев, че е дъргогодишен съдия от ВАС, председател на отделение и зам.-председател на съда. Изтъкна също, че за него всички били магистрати и няма да дели колегите, както не ги е делил досега.

Гласуването показа, че Боян Магдалинчев спечели надпреварата със силна подкрепа на прокурорската колегия. От съдиите „за“ него гласуваха само той самият и Георги Колев, както и адвокатът Боян Новански (от съдийската колегия).

„За“ Цветинка Пашкунова от прокурорите бе Даниела Машева, останалите подкрепили я са съдии.

Представляващият ВСС е „лицето“ на съвета в контактите му с другите власти, международни отношения, пред евромисиите и т.н. Той подписва разходните и други документи, включително отпуските на кадровиците, председателства заседанията на пленума и определя дневния им ред в отсъствието на министъра на правосъдието.

Днешното заседание стартира с молебен и водосвет, отслужени от архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия и още трима свещенослужители, поканени от Цецка Цачева. Кадровиците изслушаха благословиите със свещи в ръка.

„Госпожи и господа магистрати на България, бяхме призовани от вас на ваша територия, където заседава ВСС, да изпросим обща молитва да ви омъдрява и окриля и да ви дава много сили през настоящата вече работна година и с много търпение да се въоръжите и да изпълнявате своите обязаности в мир и просперитет. Да имате в сърцата си дръзновение пред Бога, любов помежду си и да не забравяте, че един ден всички ще застанем пред Съдията на съдиите, който е сам Годпод. За много и много благодатни години!“, пожела архимандрит Василий.

„Надявам се със своята работа да оправдаем пожеланията в тържествената церемония и в светата литургия и да бъдем търпеливи в решаването на нетърпящите отлагане въпроси на съдебната власт“, обяви Цецка Цачева.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.