Последни новини
Home / Законът / Боян Магдалинчев „победи“ Цветинка Пашкунова и стана представляващ новия ВСС

Боян Магдалинчев „победи“ Цветинка Пашкунова и стана представляващ новия ВСС

Defakto.bg

Доскорошният зам.-председател на Върховния административен съд Боян Магдалинчев (на снимката) стана представляващ новия ВСС. Той бе предложен от Георги Колев и надделя в състезание с друга съдийка – Цветинка Пашкунова от ВКС, номинирана от Лозан Панов.

В първото си гласуване на първото си заседание новите кадровици избраха Магдалинчев с 13 „за“ срещу 9 „за“ Пашкунова и трима, не подкрепили нито от кандидатите. Тримата „против“ бяха Стефан Гроздев, Драгомир Кояджиков и Даниела Марчева, все от съдийската колегия.

Лозан Панов мотивира издигането на Цветинка Пашкунова с факта, че тя е съдия от кариерата, извървяла последователно всички стъпки от районен до върховен съд, както и преподавател. Пашкунова бе и единствената, избрана от раз от съдиите за ВСС.

Георги Колев пък каза за Магдалинчев, че е дъргогодишен съдия от ВАС, председател на отделение и зам.-председател на съда. Изтъкна също, че за него всички били магистрати и няма да дели колегите, както не ги е делил досега.

Гласуването показа, че Боян Магдалинчев спечели надпреварата със силна подкрепа на прокурорската колегия. От съдиите „за“ него гласуваха само той самият и Георги Колев, както и адвокатът Боян Новански (от съдийската колегия).

„За“ Цветинка Пашкунова от прокурорите бе Даниела Машева, останалите подкрепили я са съдии.

Представляващият ВСС е „лицето“ на съвета в контактите му с другите власти, международни отношения, пред евромисиите и т.н. Той подписва разходните и други документи, включително отпуските на кадровиците, председателства заседанията на пленума и определя дневния им ред в отсъствието на министъра на правосъдието.

Днешното заседание стартира с молебен и водосвет, отслужени от архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия и още трима свещенослужители, поканени от Цецка Цачева. Кадровиците изслушаха благословиите със свещи в ръка.

„Госпожи и господа магистрати на България, бяхме призовани от вас на ваша територия, където заседава ВСС, да изпросим обща молитва да ви омъдрява и окриля и да ви дава много сили през настоящата вече работна година и с много търпение да се въоръжите и да изпълнявате своите обязаности в мир и просперитет. Да имате в сърцата си дръзновение пред Бога, любов помежду си и да не забравяте, че един ден всички ще застанем пред Съдията на съдиите, който е сам Годпод. За много и много благодатни години!“, пожела архимандрит Василий.

„Надявам се със своята работа да оправдаем пожеланията в тържествената церемония и в светата литургия и да бъдем търпеливи в решаването на нетърпящите отлагане въпроси на съдебната власт“, обяви Цецка Цачева.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.