Последни новини
Home / Избрано / Забраната да се работи в конкурентна фирма след напускане, няма правна стойност

Забраната да се работи в конкурентна фирма след напускане, няма правна стойност

Defakto.bg

Предстои ми да започна работа в нова фирма с по-добро заплащане. В едно от условията  на трудовия договор, който ми се предлага,  е записана забрана  да работя същата работа в сродна по дейност фирма до 2 години  след евентуалното му прекратяване.  Законна ли е такава  клауза? Елена Савова, София

 

Отговорът: Клаузата, която бъдещите ви  работодатели предлагат да се запише в трудовия  договор, е  незаконна.  Тя  противоречи и на  Конституцията,  според която всеки гражданин има право свободно да избира своята професия и място на работа.( чл. 48, ал. 3 К)

Няма пречка обаче в договора ви да се запише, че  докато трае трудовото ви правоотношение, и след неговото прекратяване, сте длъжна да пазите производствените и търговски тайни на работодателя.  По смисъла на закона „производствена или търговска тайна“ са факти, информация, решения и данни, свързани със стопанска дейност, чието запазване в тайна е в интерес на правоимащите, за което те са взели необходимите мерки. ( § 1, т. 9 от Допълнителните разпоредби на Закона за защита на конкуренцията)

Подобни въпроси и друг път са поставяни и отговорът е бил един и същ – трудовото законодателство не позволява да се ограничава правото на труд.  До 1998 г. в Закона за защита на конкуренцията  съдържаше разпоредба, според която лице, което е в трудовоправни отношения,   не може да извършва конкурентна стопанска дейност за срок от три години след прекратяване на трудовия договор. Този текст обаче отпадна и в сега действащия закон забрана няма.

Задълженията, които някои работодатели се изкушават да записват в трудовите договори на работниците и служителите,  нямат правна стойност. Те  могат да не разрешават работа  по външно съвместителство в конкурентна фирма, докато трае трудовото правоотношение,  но не могат да забранят на служителите бъдещи им трудови взаимоотношения.  Изводът се подкрепя и от съдебната практика.

През последните години ВКС  серия от  решения за недействителността на клаузи в трудови договори, с която се ограничава извършването на конкурентна дейност от служители за определен срок след прекратяване на трудовото правоотношение.  Съдът се мотивира, че такава клауза противоречи на конституционно признатото право на труд, а ограничаване на правото на бъдещо полагане на труд не се допуска.

Работодателят няма право да налага забрана на служителите си, които са се специализирали в определена област, да не упражняват своята професия след прекратяване на трудовите си правоотношения. В този смисъл е Решение № 353 от 10.04.2013 г. на КЗК.

В Решение № 139/18.04.2011 г. по гр. д. № 1290/2010 г., Г. К., ІІІ Г. О. ВКС постановява, че клауза в трудов договор, която предвижда забрана за служителя да работи в конкурентна фирма за определен срок след прекратяване на трудовото правоотношение е недействителна.

В този дух е и Решение № 200 от 17.05.2011 г. по гр. д. № 1018/2010 г., Г. К., ІІІ Г. О. на ВКС. Според съда уговорка в договора, с която служителят се задължава при прекратяване на трудовите правоотношения с работодателя да не постъпва на работа в трудови или граждански правоотношения в конкурентна фирма за определен срок, е в нарушение на закона. Цели ограничаване на свободата на служителя да използва придобити при работодателя знания и умения в професията и противоречи на чл. 48, ал. 3 от конституцията, записват в мотивите си съдиите.

Важно е да се знае, че страните не могат да се позовават на недействителност на трудовия договор или на отделни негови клаузи, докато тя не бъде изрично обявена и решението не им бъде връчено. В този смисъл е и практиката на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК),  и на съда.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

Проф. Емилия Друмева: Само ВНС може да направи промени в статута на служебното правителство

Предложената промяна в Конституцията по отношение на служебното правителство не може да бъде направена от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.