Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Редно е изборът за председател на ВАС да тръгне отначало

Лозан Панов: Редно е изборът за председател на ВАС да тръгне отначало

Defakto.bg

Новият ВСС трябва да започне нова процедура за избор на председател на Върховния административен съд. Тази позиция зае Лозан Панов преди днешното първо заседание на пленума на осмия ВСС. Той отговаряше на въпроси на журналисти.

Интересът идва в очакване на указа на президента Румен Радев. Държавният глава даде заявка, че ще произнесе утре, на 4 октомври. Тогава ще разберем и дали ще подпише назначението на избраника на мнозинството от стария съвет Георги Чолаков, който спечели в надпревара със Соня Янкулова, и двамата от ВАС. Радев обаче неведнъж недвусмислено намекна, че по-скоро няма да подпише указ за назначение и ще върне кандидатурата на ВСС.

Какво обаче става оттам нататък, особено при смяна на съставите на ВСС. Мненията се разминават. Едната позиция огласи днес Лозан Панов – че новият съвет трябва да започне цялата процедура отново с аргумента, че настоящите кадровици не са изслушвали кандидатите за председател на ВАС и не са гласували за тях. Според другата позиция обаче смяната на съставите няма значение и ВСС е длъжен първо да подложи на прегласуване избрания Георги Чолаков и само ако той не събере нужното мнозинство от 17 „за“, да стартира нов избор. А ако вотът за Чолаков беде препотвърден президентът вече е длъжен да го назначи за председател на ВАС.

Във всички въпросът трябва да се обсъди от пленума на новия ВСС, заключи днес Лозан Панов.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.