Последни новини
Home / Законът / Тържествена смяна на властта във ВСС, Цачева се обърка кой състав на съвета изпраща

Тържествена смяна на властта във ВСС, Цачева се обърка кой състав на съвета изпраща

Defakto.bg

Правосъдният министър упрекна отиващите си в „незрялост“, според Димитър Узунов са били „екип“

Традиционната официална церемония в зала „Тържествена“ на Съдебната палата ознаменува предаването и приемането на властта във Висшия съдебен съвет. А на фона на познатите тържествени слова и снимки вниманието на публиката бе привлечено от (неволна?) грешка на правосъдния министър Цецка Цачева. В речта си тя на няколко пъти заяви, че си отива шестият състав на ВСС, всъщност той е седмият. От днес на власт е осмият поред състав на съдебните кадровици. Както винаги, на финала „стари“ и „нови“ заедно застанаха пред камери и фотоапарати (снимката горе).

В зала „Тържествена“ дойдоха зам.-председателят на парламента Явор Нотев, шефът на правната комисия на НС Данаил Кирилов, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, директорът на НИП Миглена Тачева, много посланици.

Президентът Румен Радев изпрати „поздравителен адрес“, изчетен от Цачева.

С привкус на незрялост

Правосъдният министър Цецка Цачева водеше церемонията

В речта си министърът на правосъдието, очаквано, подчерта приноса на управленията „Борисов“, в случая за налагането на международните стандарти за независимост на съдебната власт, изброявайки промените в Конституцията и в Закона за съдебната власт, както и актуализираната стратегия за съдебна реформа.

На „новите“ Цецка Цачева каза, че са „съмишленици“ в общото дело и ги призова към сериозни решения, които да върнат доверието на българските граждани в правораздаването.

Най-любопитна бе оценката й за изтеклия мандат на „старите“. По този повод Цачева заяви: „Противопоставянето, което наблюдавахме напоследък, нападките не работят за съдебната власт. Споровете, извън смислените дискусии, често придружени с лични нападки, са неразбираеми за обществото, оставят привкус на нещо незряло“. Министърът не поясни кой е бил „незрелият“ – мнозинството, опозицията или всички вкупом.

Прочетеното от нея обръщение на президента Радев пък призоваваше новата смяна във ВСС: „Бъдете активни в непрекъснатия процес на отстояване на независимостта на съдебната власт и на всеки магистрат!“

„Новите“ във ВСС бяха в едната част на залата

Празнично, искрено и лично

С „Честит празник!“ привества присъстващите зам.-председателят на НС Явор Нотев и обяви, че ще говори „искрено и лично“.  Констатира, че обществото е болно, а пътят към лечението му минава и през очакваната справедливост на Темида.

Прибягвайки до Вазов, Нотев отбеляза още, че в живота настъпват мигове, когато „България цяла сега нази гледа“ и се обяви за „съучастник“ във формирането на ВСС.

„Старите“ – в другата

Бяхме екип!

Третият взел думата, представляващият ВСС Димитър Узунов изненада със своя прочит на мандата. „Разделяме се с екип, с който работихме заедно 5 години“, обяви той и не отвори и дума за противостояния, разделение или нещо подобно, за което иначе говореше често.

На „новите“ Узунов каза: „Поздравявам ви за спечеленото доверие! ВСС навлиза в нов етап, част от вас бяхте избрани пряко от магистратите, нека тази жива връзка да ви даде сила и смелост“.

Новите 22-ма изборни членове на ВСС подписаха листовете си за встъпване в длъжност. За днес от 15 ч. е насрочено първото заседание на осмия поред съвет, на което той ще избере своя представляващ за идните 5 години.

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.