Последни новини
Home / Законът / Красимир Шекерджиев от новия ВСС влиза в управата на Националния институт на правосъдието

Красимир Шекерджиев от новия ВСС влиза в управата на Националния институт на правосъдието

Defakto.bg

Обявиха конкурс за наследник на Топалов, но не избраха временен шеф на СГС

Красимир Шекерджиев (на снимката) ще е един от представителите на ВСС в управата на Националния институт на правосъдието (НИП). Днес той единодушно бе избран от съдийската колегия на съвета на нейното първо заседание.

По закон в Управителния съвет на НИП по право влизат председателите на двете върховни съдилища ВКС и ВАС, главният прокурор, двама представители на Министерството на правосъдието и двама – на ВСС. В предния съвет за последно в управата на НИП бяха Светла Петкова от съдийската колегия и Незабравка Стоева от прокурорската колегия.

Номинацията за Шекерджиев направи Лозан Панов, като изтъкна, че той е и преподавател по наказателно право и процес в НИП и е добре разпознаваем.

Георги Колев се поинтересува дали може действащ преподавател да е в управата на НИП.

Шекерджиев отвърна, че е проучвал въпроса и няма роблем да не преподава, ако бъде избран. „А ако правя, ще е абсолютно безвъзмездно“, увери той.

Новата колегия избра и своите шестима представители в Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) – Вероника Имова, Даниела Марчева, Атанаска Дишева, Драгомир Кояджиков, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев.

Мълчание за Софийския градски съд

Макар че днес колегията обяви конкурс за титулярен председател на СГС, въпросът за избор на временен председател изобщо не бе повдигнат. Ключовият съд е на самотек от 2 октомври, когато влезе в сила оставката на Калоян Топалов, а въпреки че общото събрание на съдиите номинира за и.ф. председател Десислава Попколева, никой от отиващия си ВСС не я предложи. Не е постъпило и предложение от председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

Така с днешна дата в СГС няма кой да подписва отпуски, финансови документи, а най-любопитното е, че няма кой да подпише акта за встъпване на бившите кадровици, които се върнаха там – Соня Найденова и Мария Кузманова.

Днес обаче колегията определи и.ф.председател на окръжния съд в Бургас, чийто шеф Боряна Димитрова стана член на ВСС. Въпросът с Бургас обаче се оказа решим, тъй като бе постъпило предложение от председателя на апелативния съд в града.

About De Fakto

Проверете също

Първо онлайн заседание на Конституционния съд, предстоят още три до края на месеца

Първото си онлайн заседание, чрез видеоконферентна връзка, проведе днес Конституционният съд (КС). Дотук се стигна …

СГП разпореди проверки за неправомерни такси на всички фирми за куриерски и спедиторски услуги в  София

Софийска градска прокуратура възложи незабавна проверка по реда на надзора за законност, която трябва да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.