Последни новини
Home / Законът / Красимир Шекерджиев от новия ВСС влиза в управата на Националния институт на правосъдието

Красимир Шекерджиев от новия ВСС влиза в управата на Националния институт на правосъдието

Defakto.bg

Обявиха конкурс за наследник на Топалов, но не избраха временен шеф на СГС

Красимир Шекерджиев (на снимката) ще е един от представителите на ВСС в управата на Националния институт на правосъдието (НИП). Днес той единодушно бе избран от съдийската колегия на съвета на нейното първо заседание.

По закон в Управителния съвет на НИП по право влизат председателите на двете върховни съдилища ВКС и ВАС, главният прокурор, двама представители на Министерството на правосъдието и двама – на ВСС. В предния съвет за последно в управата на НИП бяха Светла Петкова от съдийската колегия и Незабравка Стоева от прокурорската колегия.

Номинацията за Шекерджиев направи Лозан Панов, като изтъкна, че той е и преподавател по наказателно право и процес в НИП и е добре разпознаваем.

Георги Колев се поинтересува дали може действащ преподавател да е в управата на НИП.

Шекерджиев отвърна, че е проучвал въпроса и няма роблем да не преподава, ако бъде избран. „А ако правя, ще е абсолютно безвъзмездно“, увери той.

Новата колегия избра и своите шестима представители в Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) – Вероника Имова, Даниела Марчева, Атанаска Дишева, Драгомир Кояджиков, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев.

Мълчание за Софийския градски съд

Макар че днес колегията обяви конкурс за титулярен председател на СГС, въпросът за избор на временен председател изобщо не бе повдигнат. Ключовият съд е на самотек от 2 октомври, когато влезе в сила оставката на Калоян Топалов, а въпреки че общото събрание на съдиите номинира за и.ф. председател Десислава Попколева, никой от отиващия си ВСС не я предложи. Не е постъпило и предложение от председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

Така с днешна дата в СГС няма кой да подписва отпуски, финансови документи, а най-любопитното е, че няма кой да подпише акта за встъпване на бившите кадровици, които се върнаха там – Соня Найденова и Мария Кузманова.

Днес обаче колегията определи и.ф.председател на окръжния съд в Бургас, чийто шеф Боряна Димитрова стана член на ВСС. Въпросът с Бургас обаче се оказа решим, тъй като бе постъпило предложение от председателя на апелативния съд в града.

About De Fakto

Проверете също

Съветът по съдебна реформа с мерки срещу дублирането на престъпления и административни нарушения

Дублирането на състави на престъпления и административни нарушения в действащото законодателство бе акцент на заседанието …

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.