Последни новини
Home / Законът / „Новите“ във ВСС отложиха назначението на Галя Георгиева в апелативния спецсъд (допълнена)

„Новите“ във ВСС отложиха назначението на Галя Георгиева в апелативния спецсъд (допълнена)

Defakto.bg

Прокурорът Елка Атанасова стана съдия

С 8 на 6 гласа новата съдийска колегия на ВСС отложи назначението на „стария“ кадровик Галя Георгиева като съдия в апелативния спецсъд. Георгиева, която дойде в съвета от апелативния съд в Пловдив, се възползва от новата законова възможност да се „премести“ в равен по степен съд без конкурс.

Отлагането днес стана по предложение на Драгомир Кояджиков, доскоро съдия в апелативния спецсъд. Той изтъкна, че в момента има само един свободен щат във въпросния съд, а молбите за там са две – освен Галя Георгиева, в апелативното спецправосъдие поиска да отиде и Магдалена Лазарова, която бе прокурор. За това, според Кояджиков, първо пленумът на ВСС трябва да се произнесе дали да се открие още един щат в апелативния спецсъд и едва после да се гласува възстановяването на Георгиева.

Въпросът за дадения със закона кариерен „бонус“ днес отново бе повдигнат и от Даниела Марчева, според която съдийската колегия не е длъжна да изпълни всички заявени желания на бившите кадровици, поискали преместване.

Абсолютно съм съгласен, обяви Лозан Панов. На обратното мнение бе Боян Магдалинчев. Молбите трябва да се уважат според изявените желания, категоричен бе Кояджиков.

Останалите молби, които се разглеждат днес, са на:

Соня Найденова – за гражданско отделение на СГС, където работеше преди;

Калин Калпакчиев и Камен Иванов – за наказателно отделение на САС, откъдето дойдоха във ВСС;

Мария Кузманова – за търговско отделение СГС, където работеше преди ВСС;

Милка Итова (преди от СГС) – за административен съд-София-област, за нея вчера пленумът разкри нова щатна бройка;

Каролина Неделчева (преди от окръжен съд – Варна) – за административен съд София-област;

Даниела Костова (преди от окръжен съд – Варна) – за спецсъда;

Димитър Узунов – за съдия в РС-Сандански, до влизането във ВСС бе председател на съда;

Галина Карагьозова и Юлия Ковачева – за съдии във ВАС, каквито са били преди.

Гласуването бе единодушно за всички, които се връщат на предишната си месторабота. „Шарено“ бе за останалите. С 10 на 4 „новите“ от ВСС уважиха желанието на Милка Итова, с 11 на 3 – на Каролина Неделчева, с 13 на 1 – на Даниела Костова.

Елка Атанасова облича черна тога, Магдалена Лазарова бе отложена

Елка Атанасова

Любопитно стана, когато като допълнителна точка на днешното заседание бяха внесени още две молби – на бившите прокурори Магдалена Лазарова и Елка Атанасова от „стария“ ВСС, които поискаха назначения в съда. Лазарова – в апелативния спецсъд (също като Галя Георгиева), а Атанасова – в натоварения Административен съд-София-град.

Красимир Шекерджиев предложи разглеждането и на тези две молби да се отложи. Олга Керелска този път не се съгласи и обяви, че приветства желанието на колега да отиде на работа в свръхнатоварен съд, какъвто е АССГ. Вероника Имова обаче обяви, че по тези молби липсва произнасяне на КАК и трябвало да се отложат, още повече, че става дума за преминаване от един орган в друг. Да не превишаваме правомощията на КАК, опонира Атанаска Дишева. И запита защо едни молби могат да се разглеждат, а други – не?

Магдалена Лазарова

С 10 срещу 4 гласа искането за отлагане бе отхвърлено. И пак се отвори дебат възможно ли е магистрат, пък бил той и бивш член на ВСС, да се „прехвърля“ от прокуратура в съд? Атанаска Дишева обаче припомни, че вече са допуснали „преместване“ от един съд в друг за неколцина от бившите казровици и не вижда защо аршинът за Атанасова и Лазарова трябва да е друг.

С 9 на 5 гласа Елка Атанасова бе възстановена като съдия в АССГ.

Въпросът с назначението на Лазарова обаче бе отложен до произнасянето на пленума за разкриване на още един щат в апелативния спецсъд. След произнасянето на пленума съдийската колегия отново ще се занимае с молбите на Георгиева и на Лазарова на извънредно заседание утре.

По молба на Панайот Генков, в момента и.ф. председател на административния съд в Бургас и кандидат в конкурса за титуляр, изслушването на претендентите за поста бе отложено за 28 ноември до приключването на проверка на Инспектората в съда. Тя е започнала по жалби на вицепремиера Валери Симеонов и на НАП срещу отмяната на разпоредените от данъчните запечатвания на обекти в Слънчев бряг.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.