Последни новини
Home / Законът / Президентът върна избора на Георги Чолаков за председател на ВАС

Президентът върна избора на Георги Чолаков за председател на ВАС

Defakto.bg

Президентът Румен Радев днес подписа указ за връщането на кандидатурата на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд.

Това съобщи държавният глава на летището, преди да отпътува за Полша.

„Въпросът е принципен. Днес върнах предложението за избора на г-н Чолаков на новия ВСС, който е носител на нова легитимност. Очаквам нeговото предложение (на ВСС – б.р.) да е съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото. Имам такова право. Има законови процедури, които казват детайлно как трябва да бъде извършен този избор“, заяви Радев.

Решението бе очаквано, любопитното е какво се случва оттук нататък. Проблемът може би ще бъде разискван на утрешното заседание на пленума на ВСС. А после ще има публичен коментар.

Двете гледни точки са известни. Вчера Лозан Панов огласи своята позиция – новият Висш съдебен съвет трябва да започне изцяло нова процедура за избор на председател на ВАС, защото членовете му не са участвали в предишните изслушвания и обсъждания и няма как да формират своето мнение. Зад това застана и членът на ВСС Севдалин Мавров.

Георги Чолаков

На обратното мнение е председателят на ВАС Георги Колев. Според него кандидатурата на избрания от стария съвет Георги Чолаков трябва да се прегласува и само ако не получи нужната подкрепа от 17 „за“ да се започне нов избор.

Чолаков, издигнат от мнозинството в пленума на ВАС и подкрепян от Колев, бе избран за шеф на Върховния административен съд от стария съвет на 11 септември. Тогава с 20 срещу 5 гласа той спечели надпреварата със Соня Янкулова.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Един коментар

  1. петър обретенов

    Тезата на Георги Колев противоречи на мотивите, които президентът устно изложи.Очевидно той смята, че тя е нарушена и това влияе върху правилния избор.Опитът на Георги Колев чрез прегласуване да наложи на президента една кандидатура, към която той има резерви е проява на инат и неуважение към държавния глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.