Последни новини
Home / Законът / Свидетелството за съдимост спира да е задължение на гражданите, става грижа (само!) на администрацията (обновена)

Свидетелството за съдимост спира да е задължение на гражданите, става грижа (само!) на администрацията (обновена)

Defakto.bg

Отдавна думата „кум” няма значението, което е имала едно време, обяви премиерът Бойко Борисов

Отхвърлената оставка на Делян Добрев – игра на „доброто и лошото ченге“?  

 Следете как днес ще отпадне свидетелството за съдимост. Това препоръча на журналистите премиерът Бойко Борисов на финала на едночасова пресконференция с  медиите, след срещата на четиримата лидери на България,  Гърция, Румъния и Сърбия в понеделник.

Скоро след това,  пресцентърът на МС обяви, че правителството е одобрило законопроект за промени в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. С него се поправят  68 закона, в които има изискване за представяне на свидетелство за съдимост пред администрацията.  Занапред се установява принципът на служебно събиране на информация относно съдебния статус на физическите лица, сочи  съобщението.

И още: „Свидетелството за съдимост е един от най-често срещаните удостоверителни документи, които се изискват от гражданите в рамките на административни производства, въпреки че данните са налични в друга администрация. С предлаганите промени ще се постигне значително намаляване на административната тежест както от гледна точка на време, така и от гледна точка на разходи за гражданите във връзка с получаването на услугата”.

Намаляването на  административната тежест за бизнеса и за гражданите е един от приоритетие в програмата за управление на правителството,  посочи  неведнъж вицепремиерът Томислав Дончев.

Обратно към пресконференцията

Оставката на Делян Добрев е достоен и морален акт, така премиерът  Бойко Борисов коментира скандала с шуробдажанащината в Хасково.

„Оставката на Добрев трябва да бъде приета. Казах му тази сутрин – ако не я приемат, пак да я внесе“, каза Борисов. По странен начин той намери обяснение за роднинското кариерно израстване в общината на близки  до Делян Добрев съпартийци.

„Отдавна думата „кум” няма значението, което е имала едно време”, каза Борисов. И допълни,  че  ако не приемат оставката на депутата, той  ще я подаде.

„Това не значи, че приемаме вина. Дърпайки се от там, той трябва да докаже кое е клевета”, отбеляза Борисов. По думите му Делян Добрев е безспорен професионалист и авторитет в града си, а реакцията на партията е разбираема, защото той е от създаването на партията и е провел много дебати по различни теми.

Моралното е кметът на Хасково Добри Беливанов да си подаде оставката и да се  направят нови избори там, каза Борисов.

Ако някъде има подобни случаи в ГЕРБ, единият или другият трябва да си отиде, заключи  Борисов.

Под тежестта на царската корона

„Имаме и обратни примери. На финансовия министър Владислав Горанов жена му беше много преди него в министерството и той я уволни, защото има конфликт на интереси. Тя седи вкъщи, киселее, нервира се, сърди се”, изреди премиерът.

Той даде пример и със сестра си, която над 30 г. е обикновен лекар. „Искаше като всеки нормален човек да се развива в кариерата и да стане шеф на общинска болница, където принципал е Общинският съвет, в който имаме абсолютно мнозинство. Тя до ден-днешен кълне Москов, че е виновен, но истинският виновник съм аз, аз ги помолих да не я слагат”, обясни Борисов.

„С дъщеря ми също – стои момичето и плаче. Ако я пратя в частна фирма, заминава фирмата, ако я пратим на държавна  работа – това ще бъде „гейт”, допълни премиерът.

„В „Булгартрансгаз” има подобно назначение и жената на Александър Ненков, която е бременна в седмия-осмия месец, е обикновена служителка. Но да се прибере и да каже – или аз, или ти”, каза още Борисов.

„На много места млади хора, които влязоха в ГЕРБ, впоследствие се сприятелиха, създадоха семейства, деца. Нормално е с най-близките си и да работиш, и да ги поканиш, ако се жениш, да сложат подписа”, посочи още той.

„Тезата: „Ама и БСП са правили така”, не е от наша полза”, призна обаче той.

Диалогът с президента Радев бил прекрасен

„До този момент с президента Румен Радев имам прекрасен диалог”, категоричен беше Борисов. „Той  може да ме държи отговорен, ако мой министър или аз сме говорили по начин, който уронва неговия престиж и неговата институция. Парламентът има свой живот и всеки ден там е битка всеки глас е важен”, мотивира се министър-председателят.

„Ако тръгна със същия тон и същите аргументи за т. нар. беквокали, нима Елена Йончева не беше шеф на неговия пресцентър? Мога да кажа, че я изпратил в парламента да громи ГЕРБ. Не знам тя вокал ли е, алт ли е, тенор ли е, сопрано ли е, но тя го прави от сутрин до вечер, той отговорен ли е за това?”, попита Борисов.

„Г-жа Нинова за него е като моя Цветанов. Това с негово знание ли се прави? Той ли ги кара? Ако тръгнем на тази плоскост, мисля, че те първи започнаха. Това е грешна теза”, смята Борисов.

Заигравки  с принципи

Въпреки препоръките и оценките на лидера на ГЕРБ  Бойко Борисов  оставката на Делян Добрев да бъде гласувана,  по-късно  парламентарната група на ГЕРБ  я отхвърли. Това се случи под мъдрото ръководство на шефа й Цветан Цветанов.

Оставката на Добрев не мина с гласовете на 97 депутати „за“(БСП и ДПС), „против“ 99 (ГЕРБ), а 19 (патриотите ) се въздържаха.

Поне на пръв поглед над мнението на Борисов  се наложи шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е отговаря за работата със структурите.  А точно тези структури засипаха общественото пространство с декларации в подкрепа на Делян Добрев и оставането му в Народното събрание.

Зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева заяви по повод  отказаната  оставка: „Решението е окончателно!“ „Ако Делян Добрев подаде отново заявление за напускане на Народното събрание, парламентарната група отново ще го отхвърли“, каза тя.

Според някои политическите наблюдатели, въздействието на лидера на ГЕРБ върху партията му се е стопило. Според други – успешно е разигран сценарий на  “ доброто и лошото ченге“.  Може и да е така, ако се вслушаме в откровенията пред пресата на някои депутати от ГЕРБ, след гласуването.

Снежана Дукова коментира – „Нали не си мислите, че поведението на ГЕРБ не е съгласувано с Бойко Борисов“.

Трето и четвърто е, че отказът да бъде приета една оставка, която изразява лична воля на подателя си, е абсурден, категорични са  специалистите по конституционно право. Оставката може да бъде оттеглена от подателя си, но не може Народното събрание да решава кой да работи и кой не в него. Освен, ако самата оставка не е  заигравка с честта и достойнството –  в полза на политическите дивиденти.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.