Последни новини
Home / Законът / ВСС се „информира“ за указа на президента за Георги Чолаков, но не го обсъди (допълнена)

ВСС се „информира“ за указа на президента за Георги Чолаков, но не го обсъди (допълнена)

Defakto.bg

Новите кадровици ще чакат обнародване в „Държавен вестник“

Новият ВСС се „информира“, по израза на министър Цецка Цачева, за указа на президента от вчера, с който бе върната кандидатурата на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Единодушно, с 25 „за“ обаче кадровиците отложиха дебата по ключовия избор – ще чакат указът да бъде обнародван в „Държавен вестник“. Това ще стане в утрешния брой.

Точката за указа влезе извънредно в дневния ред на пленума на ВСС днес. Кой е бил вносителят не стана ясно.

А Цецка Цачева обяви: „Както е известно, с указ № 197 от 4  октомври президентът Румен Радев е постановил: Връща на ВСС предложението за назначаването на Георги Чолаков за председател на ВАС за повторно предложение. Съгласно чл. 173, ал.13 от Закона за съдебната власт, когато президентът откаже да назначи предложения кандидат и няма повторно направено предложение за същия кандидат, новият избор се извършва по описания в закона ред. Моля в дебата да съобразите и процедурните правила на ВСС за избора на един от тримата големи“.

Георги Колев веднага опонира: „Не можем да обсъждаме указа, защото няма публикация в „Държавен вестник“!

Сотир Цацаров се присъедини: „Съгласно Закона за Държавен вестник този указ подлежи на обнародване и не е сред изключенията. За да имаме съответното право да действаме, независимо по кой ред, указът трябва да бъде обнародван. Едва тогава сме в състояние да разглеждаме такава точка“.

Цачева заобяснява: вчера рано следобед указът е пристигнал във ВСС, копие е изпратено до МП, а точката е „като информация и за сведение“. После показа на кадровиците указа „в оригинал“. ВСС го „прие за сведение“.

Дебатът какво ще направи новият съвет оттук нататък, тепърва предстои.

Боян Магдалинчев

В дебата ще се решава буквално всичко, обяви след заседанието представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Според него на обсъждане включително подлежи въпросът с какво мнозинство – обикновено от 13 „за“ или квалифицирано от 17 „за“ съветът трябва да реши по коя процедура да поеме. Вариантите, според Магдалинчев са няколко: прегласуване на предложението за Георги Чолаков, ново изслушване (може би и на двамата претенденти?) или откриване на изцяло нова процедура за избор на нов председател на ВАС.

Личното мнение на Магдалинчев е, че след указа ВСС, макар и в нов състав, трябва да подложи на прегласуване само кандидатурата на Чолаков, сиреч да препотвърди или отхвърли вота на предшествениците си.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.