Последни новини
Home / Законът / Издигнаха Стефан Милев и за и.ф. на Софийския градски съд

Издигнаха Стефан Милев и за и.ф. на Софийския градски съд

Defakto.bg

Стефан Милев да оглави Софийския градски съд до избора на титуляр. Това предложение е депозирала вчера следобяд председателят на столичния апелативен съд Даниела Дончева във ВСС.

До неотдавна Милев ръководеше друг ключов съд – Софийския районен съд, като за поста бе издигнат от петима от мнозинството в стария ВСС. С други думи – явно се превръща във „вечния и.ф.“

Новината дойде изненадващо, след като в дневния ред на съдийската колегия днес влезе точка за избор на временен председател на СГС.

Номинацията за Милев идва след като още на 29 септември на инициирано от самите тях общо събрание съдиите от СГС издигнаха друг – Десислава Попколева, зам.-председател на съда от екипа на Калоян Топалов. Въпреки че още в същия ден протоколът от общото събрание бе изпратен както до ВСС, така и до Даниела Дончева, номинация така и не последва.

А днес най-старшият заместник в СГС Мина Мумджиева призова кадровиците да спрат да тупат топката, защото съдът има нужда от ръководител. А тя самата, дори и при „творчески“ прочит на закона не може да изпълнява функциите на председател, защото би била в конфликт на интереси – съпругът й Александър Мумджиев е инспектор в Инспектората, който проверява и работата на съдиите. СГС е на самотек от 2 октомври, когато влезе в сила оставката на Топалов.

По този повод Лозан Панов напомни, че вчера колегията вече назначи и.ф. председател на окръжния съд в Бургас, издигнат от апелативния председател, но на базата на решение на общото събрание на ОС.

Имаме само едно предложение – на г-жа Дончева, други по закон не са възможни, обяви Георги Колев.

Няма ограничение, всеки може да сезира колегията, опонира Панов.

Предложението на г-жа Дончева е направено съгласно закона, а колегата Милев отговаря на всички условия, той се справи чудесно като председател на СРС, взе думата Вероника Имова.

Олга Керелска обаче запита дали в момента също не могат да се издигат кандидатури (сиреч дали е възможно някой от колегията да припознае като своя номинацията на съдиите, бе първоначалния прочит на публиката).

Лозан Панов не видя пречка това да се случи и напомни, че той самият навремето е номинирал временен председател на СГС, макар тази възможност да не е била изрично описана в закона.

Има решение на съдийската колегия на стария ВСС от 6 декември м.г., че занапред номинации прави само по-вишестоящият ръководител, обади се обаче Стефан Гроздев.

Кадровици поискаха почивка, за да се запознаят с това решение.

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.