Последни новини
Home / Законът / Депутатът Антон Тодоров забравя, че мумиите нямат мозък

Депутатът Антон Тодоров забравя, че мумиите нямат мозък

Defakto.bg
Георги Милков

Автор Георги Милков, в. 24 часа

Не знам дали трябва да правя излишно популярен депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров, но това, което той си позволи тази сутрин в студиото на Виктор Николаев, минава границите на допустимото безобразие, с което сме свикнали.

Да напишеш книга срещу Бойко Борисов и обкръжението му, наричайки ги шайка, а после да приемеш да станеш депутат от ГЕРБ е нещо, което в най-добрите традиции на българския политически живот наричаме гьонсуратлък. И което явно отдавна вече не ни гнуси.

Вероятно ние журналистите имаме огромна вина за това, че Тодоров въобще съществува в медийното пространство.

Вярно е, че този човек може да бъде много смешен. Особено, когато излезе на трибуната на Народното събрание и се самоопредели като мумия, която не яде, не спи и винаги се завръща. Явно забравяйки основната характеристика на всяка мумия – липсата на мозък.

Чували сме всякакви безсмислици, изговорени от депутати, но днес в сутрешния блок на Нова телевизия народният представител Тодоров си позволи да заплаши журналиста Виктор Николаев, че ще си загуби хляба, ако задава определени въпроси.

Това е абсолютно недопустимо поведение за член на управляващото парламентарно мнозинство! И за това трябва незабавно да му бъде потърсена политическа отговорност. В противен случай за всичко казано и направено от този човек от тук нататък ще трябва да държим отговорен лично премиерът Бойко Борисов.

De Fakto: Резюме на петъчните скандали на самозабравилите се 

Антон Тодоров в целия си блясък: По повод въпрос на Виктор Николаев  дали решението за преговори с компанията „Грипен“ за изтребители е взето от „една шайка, която иска да вземе 1.5 млрд. лв.“, политологът се вбеси.  Препратката във въпроса на водещия бе към книгата „Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите“, която Тодоров написа преди 4 години  срещу настоящата си партия и нейните лидери.

Много силни думи употребявате, ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката Ви – и тя беше тръгнала малко в някаква посока, но нещо виждам, че липсва столчето й“, предупреди скандалният депутат,  намеквайки за оттеглянето на Анна Цолова. И още: “ Аз, ако бях в ръководството на телевизията, за такъв въпрос – уволнявам!“

ГЕРБ по-спешност се разграничи от Тодоров,  ръководството на NOVA –  подкрепи Николаев, но направи впечатление, че това стана едва след като  управляващите скръцнаха на политолога си.

Проблясък и на вицето Валери Симеонов: Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един „Викторгейт“.

Следващият събеседник в сутрешния блок – вицепремиерът Валери Симеонов, коментира назначенията на приближени до депутата от ГЕРБ Делян Добрев в Хасково, като обясни ситуацията с назначението на тв водещия. По думите на Симеонов – лидер на НФСБ, няма проблем в  родниско-шуробаджанашките назначения, „щом хората си вършат работата“, а  „медиите възбуждат низки страсти в обществото“.

Симеонов обяви, че назначените и Делян Добрев не са виновни за случилото се, а отговорността е единствено на кмета, който не е обявил конкурс, а ги е назначил с временен договор, който след това е бил удължен. Той обаче даде да се разбере, че това е честа практика. „Вие с конкурс ли сте назначен? Не. Сложили са ви на временен договор и са ви удължили (договора – бел.ред). И останахте сам на всичкото отгоре“, обърна се вицепремиерът към Виктор Николаев, отново с намек за отсъствието на екранната му партньорка Анна Цолова.

 Той даде да се разбере, че назначенията без конкурси, са  честа практика. „Вие с конкурс ли сте назначен? Не. Сложили са ви на временен договор и са ви удължили (договора – бел.ред). И останахте сам на всичкото отгоре“, обърна се вицепремиерът към Виктор Николаев, отново с намек за отсъствието на екранната му партньорка Анна Цолова.

Последва и този изискан диалог:

Валери Симеонов: Вие нямате ли роднини? Те не работят ли някъде?

Виктор Николаев: Работят.

Валери Симеонов: Къде работят? Използвали са връзките на водещия на „Нова телевизия“?

Виктор Николаев: Най-вече…

Валери Симеонов: Точно това е станало, бъдете сигурен. Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един „Викторге

 

АЕЖ:  Да бойкотираме силните на деня

Думите на вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров по същество представляват опит за цензура, тъй като ясно показват, че „неудобните“ към управляващите въпроси не само не са желани, но и ще доведат до действия срещу журналиста, който ги задава. Това заявиха от Асоциацията на европейските журналисти (AEЖ), които смятат че е редно редно българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото, което е основен гарант за съществуването на едно демократично общество.
Изказванията са демонстрация на отношението на управляващите към медиите.  Те не искат независими журналисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на силните на деня.
Не на последно място, действията на Антон Тодоров и Валери Симеонов стават в контекста на атаката, която евродепутатът Николай Бареков започна срещу различни журналисти и изразяваща се в подаването на бутафорни сигнали срещу тях до правоохранителните институции. Това показва, че натискът върху медиите не е изолирано явление, а всекидневна практика на политическата класа, която очевидно цели едно – пълно заглушаване на критичните гласове.
Според последното проучване за свободата на словото на АЕЖ-България от 2017 г., 59,1% от отговорилите журналисти смятат, че външният натиск е сред най-големите заплахи за свободата на словото в страната, а 65% твърдят същото за вътрешния натиск.

Проучването ще бъде представено на 17 октомври.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.