Последни новини
Home / Законът / Кога обвинителният акт не става за съд, ще тълкува ВКС по искане на Цацаров

Кога обвинителният акт не става за съд, ще тълкува ВКС по искане на Цацаров

Defakto.bg

Главният прокурор поставя 3 въпроса заради противоречивата практика

Проблем, не веднъж и дваж ставал повод за прехвърчане на искри между прокуратурата и съда, е на вниманието на ВКС.

Кога обвинителният акт не е годен за разглеждане в съда ще отговори Наказателната колегия на Върховния касационен съд в тълкувателно дело №6 от 2017 г. по искане на Сотир Цацаров. Докладчик е Мая Цонева.

В искането си главният прокурор се позовава на противоречивата съдебна практика при прилагане на чл. 246 от НПК (изискванията към обвинителния акт). Заявява, например, че несъответствието между предложената правна квалификация и изложените по-нататък факти ставало повод за връщане на делото от съда, въпреки суверенното право на прокурора да формулира обвинението в обем и по начин, какъвто намери за добре.

ВКС приема да разтълкува зададените от Цацаров три въпроса.

Те са:

1. Представлява ли непълнотата или противоречието в събраните в досъдебното производство доказателства и доказателствени средства необоснованост на обвинителния акт и съставлява ли съществено процесуално нарушение на специалните правила по чл.246 НПК, което е основание за връщане на делото в досъдебното производство?

2. Представлява ли необоснованост на обвинителния акт несъответната, според съда, правна оценка на фактите по обвинението и основание ли е за връщане на делото в досъдебното производство?

3. Дължи ли се и при какъв стандарт, с оглед уредбата в чл.246 НПК, анализ на посочения в обвинителния акт доказателствен материал и мотиви, с които да се обоснове правната квалификация на повдигнатото обвинение? Отсъствието им представлява ли отстранимо съществено процесуално нарушение, което е основание за връщане на делото?

Да дадат становища са поканени омбудсманът Мая Манолова, главният инспектор Теодора Точкова, председателите на апелативните, окръжните и районните съдилища (включително СГС и спецправосъдието), както и ред специалисти. Сред тях са проф. д-р Маргарита Чинова от СУ „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Бойко Рашков – ръководител на катедра „Наказателноправни науки“ в УНСС, проф. д-р Веселин Вучков от ЮЗУ„Неофит Рилски“, проф. д.ю.н. Никола Манев – ръководител на катедра „Наказателноправни науки“ в ПУ, проф. д.ю.н. Боян Станков от ВСУ „Черноризец Храбър“; проф. д-р Момяна Гунева – декан на Центъра по юридически науки, БСУ.

Първото заседание ще е на 26 октомври.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.