Последни новини
Home / Законът / Пак рекорди: След 12 години „точене“ на разследването, дело за организирана престъпност безславно прекратено

Пак рекорди: След 12 години „точене“ на разследването, дело за организирана престъпност безславно прекратено

Defakto.bg

Разследването по дело за участие в организирана престъпна група и кражба на автомобил се е точило 12 години, 2 месеца и 15 дни и на финала е било прекратено поради недоказаност на обвинението, без да стига до съд. Като в продължение на 8 години производството е било спряно.

За поредния рекорд от безхаберие съобщи Инспекторатът след проверка на поредна порция заявления за мудно правосъдие.

Установено е и друго дело, траяло 12 години, 8 месеца и 21 дни и така и останало на фазата на досъдебното производствно. То е за средна телесна повреда и е прекратено заради липса на състав на престъпление.

Двете дела излизат наяве след проверки на 128 заявления на граждани, 36 от които са признати за основателни.

В търсене на „неизвестния извършител“

Траялото 12 години, 2 месеца и 15 дни дело за организирана престъпност е водено по чл. 321, ал. 2 вр. ал. 1 и чл. 346, ал. 2, т. 3 и т. 4 вр. чл. 20, ал. 1 от НК.

В продължение на 8 години делото е било спряно заради неразкриване на извършителя, съобщава Инспекторатът. „Месец след спирането му разследващият полицай е възложил на полицейските органи да извършват оперативно-издирвателни мероприятия за установяване самоличността на извършителя на престъпното деяние и на свидетели очевидци. По делото няма данни през тези осем години да са били предприети други действия за разкриване на извършителя освен издаденото от разследващия полицай постановление„, пише в съобщението.

През времето, в което досъдебното производство не е било спряно, също са допуснати действия и бездействия на разследващите и прокурора, довели до забавяния в производството. През големи периоди от време – единият от две години и половина, а другият от 4 месеца, не са били извършвани никакви действия по разследването.

С действията и бездействията си разследващите органи и прокуратурата са причинили забавяне на производството с общо 10 години и 10  месеца.  В крайна сметка то е прекратено поради недоказаност на обвинението (чл. 243, ал. 1, т. 2 от НПК), констатира Инспекторатът.

След 4 спирания установяват, че няма престъпление

12 години, 8 месеца и 21 дни е продължило производство за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди при възникнал спор на строеж в София – престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12, пр. 2, вр. чл. 129, ал. 2, пр. 4, алт. 3 и пр. 5, алт. 2 от Наказателния кодекс (НК).

От образуването му през 2004 г. до окончателното му приключване през 2017 г. делото е останало на фазата на досъдебното производство. То е било спирано 4 пъти за общо 7 години, 8 месеца и 19 дни. Веднъж е било спряно заради отсъствието на обвиняемия и три пъти поради отсъствието на пострадалия. При първото спиране на производството – за период от близо 4 години и два месеца, по делото няма данни да са предприети всички необходими действия за издирване на обвиняемия.

Наказателното производство е прекратено от прокурора, защото деянието не съставлява престъпление (чл. 243, ал. 1, т. 1 вр. чл. 24, ал. 1, т. 1, предл. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс). В хода на разследването са събрани безспорни доказателства, че пострадалият сам си е причинил травматичните увреждания – при сбиването е загубил равновесие и сам е паднал върху арматурни железа.

Постановлението за прекратяване на наказателното производство е от януари 2016 г. То е било връчено на защитника на обвиняемия едва през февруари 2017 г. и то след разпореждане на наблюдаващия прокурор. Това е забавило приключването на делото с повече от една година.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.