Последни новини
Home / Законът / Пак рекорди: След 12 години “точене” на разследването, дело за организирана престъпност безславно прекратено

Пак рекорди: След 12 години “точене” на разследването, дело за организирана престъпност безславно прекратено

Defakto.bg

Разследването по дело за участие в организирана престъпна група и кражба на автомобил се е точило 12 години, 2 месеца и 15 дни и на финала е било прекратено поради недоказаност на обвинението, без да стига до съд. Като в продължение на 8 години производството е било спряно.

За поредния рекорд от безхаберие съобщи Инспекторатът след проверка на поредна порция заявления за мудно правосъдие.

Установено е и друго дело, траяло 12 години, 8 месеца и 21 дни и така и останало на фазата на досъдебното производствно. То е за средна телесна повреда и е прекратено заради липса на състав на престъпление.

Двете дела излизат наяве след проверки на 128 заявления на граждани, 36 от които са признати за основателни.

В търсене на “неизвестния извършител”

Траялото 12 години, 2 месеца и 15 дни дело за организирана престъпност е водено по чл. 321, ал. 2 вр. ал. 1 и чл. 346, ал. 2, т. 3 и т. 4 вр. чл. 20, ал. 1 от НК.

В продължение на 8 години делото е било спряно заради неразкриване на извършителя, съобщава Инспекторатът. “Месец след спирането му разследващият полицай е възложил на полицейските органи да извършват оперативно-издирвателни мероприятия за установяване самоличността на извършителя на престъпното деяние и на свидетели очевидци. По делото няма данни през тези осем години да са били предприети други действия за разкриване на извършителя освен издаденото от разследващия полицай постановление“, пише в съобщението.

През времето, в което досъдебното производство не е било спряно, също са допуснати действия и бездействия на разследващите и прокурора, довели до забавяния в производството. През големи периоди от време – единият от две години и половина, а другият от 4 месеца, не са били извършвани никакви действия по разследването.

С действията и бездействията си разследващите органи и прокуратурата са причинили забавяне на производството с общо 10 години и 10  месеца.  В крайна сметка то е прекратено поради недоказаност на обвинението (чл. 243, ал. 1, т. 2 от НПК), констатира Инспекторатът.

След 4 спирания установяват, че няма престъпление

12 години, 8 месеца и 21 дни е продължило производство за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди при възникнал спор на строеж в София – престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12, пр. 2, вр. чл. 129, ал. 2, пр. 4, алт. 3 и пр. 5, алт. 2 от Наказателния кодекс (НК).

От образуването му през 2004 г. до окончателното му приключване през 2017 г. делото е останало на фазата на досъдебното производство. То е било спирано 4 пъти за общо 7 години, 8 месеца и 19 дни. Веднъж е било спряно заради отсъствието на обвиняемия и три пъти поради отсъствието на пострадалия. При първото спиране на производството – за период от близо 4 години и два месеца, по делото няма данни да са предприети всички необходими действия за издирване на обвиняемия.

Наказателното производство е прекратено от прокурора, защото деянието не съставлява престъпление (чл. 243, ал. 1, т. 1 вр. чл. 24, ал. 1, т. 1, предл. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс). В хода на разследването са събрани безспорни доказателства, че пострадалият сам си е причинил травматичните увреждания – при сбиването е загубил равновесие и сам е паднал върху арматурни железа.

Постановлението за прекратяване на наказателното производство е от януари 2016 г. То е било връчено на защитника на обвиняемия едва през февруари 2017 г. и то след разпореждане на наблюдаващия прокурор. Това е забавило приключването на делото с повече от една година.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.