Последни новини
Home / Законът / Първо дисциплинарно дело на “новите” във ВСС: Има ли провинил се съдия в случая “Чоков”

Първо дисциплинарно дело на “новите” във ВСС: Има ли провинил се съдия в случая “Чоков”

Defakto.bg

Трябва ли да бъде наказана Даниела Врачева от апелативния спецсъд и какво наказание заслужава? Този въпрос ще решава във вторник съдийската колегия на новия, осми поред ВСС.

Врачева е на прицел по случая “Ценко Чоков”, дисциплинарното дело срещу нея тръгна по предложение на Лозан Панов, а “старият” ВСС завеща решението на приемниците си. Дисциплинарният състав на Врачева (от отишлия си съвет) е предложил тя да санкционирана с намаление на заплатата, но не единодушно – според останалата на “особено мнение” Юлия Ковачева в случая няма дисциплинарно провинение.

Поредният случай „Чоков” нашумя в началото на годината. На 13 февруари състав на апелативния спецсъд, в който в последния момент е включена и и.ф. председателят Даниела Росенова, освобождава кмета на Галиче срещу гаранция, а сина му Мартин – под „домашен арест”. Дни по-късно, при старта на наказателното дело съдия Велислава Ангелова от спецсъда връща Ценко Чоков в ареста след показания на свидетел за оказан му натиск. Повторното задържане е сакнкционирано и от други трима съдии от апелативния спецсъд.

Проверката на ВКС установи нарушения при определянето на състава на делото „Чоков” в апелативния спецсъд. А Лозан Панов обяви, че иска дисциплинарно наказание за Даниела Врачева, която го е извършила.

От обясненията на Панов се разбра, че не е ясно по какви критерии Врачева е определила Даниела Росенова за делото по мярката на Чоков, след като отсъстващ съдия от този състав е трябвало да се върне от отпуск в деня на заседанието.

Представители на мнозинството в стария ВСС много искаха да се търси отговорност и на самата Росенова, която не бе избрана от тях за втори мандат начело на апелативния спецсъд.

И в момента този съд е без титулярен председател – на поста бе избран Георги Ушев (малко след като получи доверието на кадровиците за втори мандат начело на първоинстанционния спецсъд), но този вот бе оспорен от конкурента в надпреварата Румяна Илиева. Делото е насрочено във Върховния административен съд за 23 октомври, а до окончателното решаване на спора встъпването на Ушев е “замразено”. В този казус ВАС трябва да се произнесе по основен въпрос – след като законът вече допуска назначение на кандидат от по-долен съд за председател на по-горен само по изключение, какви са пределите на “изключението”.

About De Fakto

Проверете също

Съдии от ВКС и министър Янаки Стоилов обсъдиха проблемите с работата на ЕИСС и тромавата процедура за конкурсите

В Съдебната палата в София и. ф. председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Дария Проданова …

Адвокат Валя Гигова: Правото на труд отстъпва пред нуждата да бъде гарантиран животът и здравето на гражданите

Изискването за зелен сертификат за работещите в редица обществени места на закрито не противоречи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.