Последни новини
Home / Законът / Първо дисциплинарно дело на „новите“ във ВСС: Има ли провинил се съдия в случая „Чоков“

Първо дисциплинарно дело на „новите“ във ВСС: Има ли провинил се съдия в случая „Чоков“

Defakto.bg

Трябва ли да бъде наказана Даниела Врачева от апелативния спецсъд и какво наказание заслужава? Този въпрос ще решава във вторник съдийската колегия на новия, осми поред ВСС.

Врачева е на прицел по случая „Ценко Чоков“, дисциплинарното дело срещу нея тръгна по предложение на Лозан Панов, а „старият“ ВСС завеща решението на приемниците си. Дисциплинарният състав на Врачева (от отишлия си съвет) е предложил тя да санкционирана с намаление на заплатата, но не единодушно – според останалата на „особено мнение“ Юлия Ковачева в случая няма дисциплинарно провинение.

Поредният случай „Чоков” нашумя в началото на годината. На 13 февруари състав на апелативния спецсъд, в който в последния момент е включена и и.ф. председателят Даниела Росенова, освобождава кмета на Галиче срещу гаранция, а сина му Мартин – под „домашен арест”. Дни по-късно, при старта на наказателното дело съдия Велислава Ангелова от спецсъда връща Ценко Чоков в ареста след показания на свидетел за оказан му натиск. Повторното задържане е сакнкционирано и от други трима съдии от апелативния спецсъд.

Проверката на ВКС установи нарушения при определянето на състава на делото „Чоков” в апелативния спецсъд. А Лозан Панов обяви, че иска дисциплинарно наказание за Даниела Врачева, която го е извършила.

От обясненията на Панов се разбра, че не е ясно по какви критерии Врачева е определила Даниела Росенова за делото по мярката на Чоков, след като отсъстващ съдия от този състав е трябвало да се върне от отпуск в деня на заседанието.

Представители на мнозинството в стария ВСС много искаха да се търси отговорност и на самата Росенова, която не бе избрана от тях за втори мандат начело на апелативния спецсъд.

И в момента този съд е без титулярен председател – на поста бе избран Георги Ушев (малко след като получи доверието на кадровиците за втори мандат начело на първоинстанционния спецсъд), но този вот бе оспорен от конкурента в надпреварата Румяна Илиева. Делото е насрочено във Върховния административен съд за 23 октомври, а до окончателното решаване на спора встъпването на Ушев е „замразено“. В този казус ВАС трябва да се произнесе по основен въпрос – след като законът вече допуска назначение на кандидат от по-долен съд за председател на по-горен само по изключение, какви са пределите на „изключението“.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.