Последни новини
Home / Избрано / Ще се заиграе ли и този ВСС с шефа на Софийския градски съд?

Ще се заиграе ли и този ВСС с шефа на Софийския градски съд?

Defakto.bg

Утре, за втори пореден път, съдийската колегия на новия ВСС трябва да гласува за временен председател на ключовия Софийски градски съд. А сигналите откъм кадровия орган притесняват – според някои от тях кадровиците са готови да изпаднат в безсмислени, но пък отлагащи (във времето) дебати. Сиреч – да оставят управлението на най-големия окръжен съд в страната (СГС) на самотек, с всички произтичащи от това последици. Които не са за подценяване – без ръководител административната дейност на този съд спира! Тази дейност, дами и господа, не касае само отпуските на магистратите, под заплаха е нормалното функциониране на СГС. Под въпрос е случайното разпределение на делата (с включването на нови съдии в тях), изпълнението на сключени вече договори и какво ли още не.

Миналия четвъртък, озовавайки се за първи път пред проблема: Какво да се прави?, новите кадровици не успяха да съберат мнозинство за вземането на решение.  Тогава трябваше да избират между две кандидатури – на номинирания в последния момент от председателя на столичния апелативен съд Даниела Дончева Стефан Милев (спряган вече като „вечния временен шеф“) и „припознатата“ от Лозан Панов кандидатура на Дeсислава Попколева, издигната от общото събрание на СГС. Както е известно, един глас не стигна за назначението за Попколева като и.ф. А се чуха гласове за номинирането на други „временни“ председатели, които да не разделят, напротив – да обединяват и съдии, и кадровици.

Още миналия петък Панов направи нова номинация за временен наследник на Калоян Топалов – съдията от САС, доскоро кадър на Софийския градски съд Красимир Машев. Оттогава официално цари тишина – днес De Fakto настоятелно запита Софийския апелативен съд дали ще бъде препотвърдена кандидатурата на Милев, но отговор няма – в никаква посока. Никой, дотук, няма намерение да издигне повторно и номаницията за Попколева.

По-тревожното е друго. Чува се, че на първите заседания на новата съдийска Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) отново е било повдигнато възражение срещу правото на шефа на ВКС да номинира временен председател на Софийския градски съд, понеже не бил „непосредствен“ по-горен ръководител. Ако тези колебания овладеят мнозинството в съдийската колегия утре, не чакайте избор!

И то при положение, че въпросът изглеждаше изчистен – след дебати, почивки и прочее миналия четвъртък кадровиците очевидно приеха правото на всеки „овластен“, бил той и Лозан Панов, да номинира кандидати за и.ф. Същото право имат и всички членове на колегията, стига да се възползват от него.

Какво ще стане, предстои да видим. Дано само още на старта на новия ВСС не остане един „горчив привкус“ (по израза на Цецка Цачева) за публиката, сред която и всички засегнати от самотека в СГС граждани.

 

 

 

 

About Елена Енчева

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

Съдия Даниела Талева встъпи в длъжност „ад хок прокурор“ по преписки срещу и.ф. главен прокурор Сарафов

Даниела Талева пое функциите си като първия прокурор по разследването на главния прокурор и неговите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.