Последни новини
Home / Законът / Десислава Попколева все пак оглави Софийския градски съд

Десислава Попколева все пак оглави Софийския градски съд

Defakto.bg

Заседанието бе „пълен ужас“

След изнурителни тричасови дебати, „пълен ужас!“, по определението на един от кадровиците, съдийската колегия на новия ВСС назначи Десислава Попколева за временен шеф на Софийския градски съд. Тя бе гласувана с 10 „за“ срещу само 3 „против“ – Стефан Гроздев, Боян Новански и Драгомир Кояджиков. Георги Колев си бе тръгнал.

Миналата седмица нейната кандидатура, издигната от Лозан Панов на базата на номинация на общото събрание на СГС, не събра нужното мнозинство от 8 „за“ – само 7 от кадровиците я подкрепиха срещу 4 „за“ вечния и.ф. Стефан Милев, предложен от председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

Днес обаче Попколева мина, но не като номинация на Панов, а като издигната от общото събрание на съда. Това, впрочем, можеше да се случи и доста по-отдавна. Протоколът от събранието, проведено на 29 септември, бе изпратен на вниманието на ВСС в същия ден – първо на стария съвет, после на новия.

Дебатът днес преливаше от теза в теза, шестваха взаимоотричащи се аргументи дотам, че Олга Керелска запита: „Ние и.ф. на СГС ли избираме или някой с някого се бори?“.

Очевидно битка имаше и тя надхвърли като грандиозност дори и „подвизите“ на стария ВСС.

Резултатът, от една страна, е добър – на безвластието в СГС от 2 октомври насам, след влизането на оставката на Калоян Топалов в сила, се сложи край.

В същото време покрай „битките“ кадровици поставиха третия издигнат, отново от Панов, кандидат за СГС – Красимир Машев, пред абсурден избор. Вместо като номиниран от председателя на ВКС компромисен кандидат, този съдия трябваше да приеме, че се е „самопредложил“ за поста, за да го гласуват.

Красимир Машев

„Категорично заявявам, за да пазя своя авторитет, тъй дълго граден през годините. Аз дадох СЪГЛАСИЕ на съдия Панов, защото той ме издигна за този отговорен, тежък пост начело на най-тежкия съд в България. Никога не съм се самоизтъквал, не съм се самономинирал за тази участ. За това – не желая да бъда председател на СГС – нито като и.ф., нито като постоянно изпълняващ“, заяви Машев пред съдийската колегия, където бе спешно привикан малко преди 16 ч.

Но на свой ред се обърна към кадровиците: „Този съд, СГС,  се нуждае от спокойствие и от човещина и вие сте отговорни за това. Моят съвет е – мислете! България се променя независимо от нас, не можем да се капсулираме, това не са патетики. Трябва да се опитаме да живеем заедно, затова една молба – разрешете този въпрос (за управлението на СГС – б.р.) възможно най-бързо, защото тези хора – и съдии, и служители трябва да се успокоят, те работят за България!“

Параграф 22 че и отгоре!

В началото на дебата нещата изглеждаха поне смислени.

Красимир Шекерджиев докладва становище на новата комисия КАК, с което той не е бил съгласен. А именно – с 11 срещу 4 гласа комисията вчера приела, че председателят на ВКС не може да номинира и.ф. председател на СГС (въпреки обратното решение на самата съдийска колегия от миналия четвъртък). Но все пак – същото мнозинство в КАК приело, че не може да обвяви и за недопустимо предложението на Панов за Красимир Машев. И, компромисно, предложило – кандидатурата му да се гласува, но не като номиниран от председателя на ВКС, а  само като самопредложил се.

И се почна…

Очертаха се три тези

Първата, по мнозинството в КАК – по аналогия да се приложи принципът за избор на титулярни ръководители в Темида, сиреч номинации да моат да правят общите събрания, правосъдния министър и кандидатите да се самопредлагат. Зад това изглеждаше да са застанали Вероника Имова, Боян Магдалинчев и неясно кои други членове на съдийската колегия в началото.

Втората – ВСС да се движи по „принципното решение“ на съдийската колегия от 6 декември 2016 г., че и.ф. на по-долен съд се предлага от шефа на непосредствено  по-горния. Дребната подробност тук е, че в началото на 2017 г., след това решение, 8 кадровици от стария ВСС предложиха Стефан Милев за и.ф. на Софийския районен съд и той бе назначен!

Третата, най-нормална теза бе, че изборът на и.ф. е спешен, бърз и се подчинява на други правила, в които предложители могат да са и членовете на колегията, и председателят на ВКС.

Подобно разграничение се оказа явно непосилно за кадровиците. И, докато в първата част на дебата публиката остана с впечатлението, че все пак единственият кандидат е Красимир Машев, във втората вече не беше така.

На дневен ред излязоха предните претенденти – Стефан Милев и Десислава Попколева.

За наблюдаващите журналисти в един момент дебатът стана непроследим – като логика   и законност. Интересуващите се могат да се запознаят с всичко на страницата на ВСС – когато излезе пълният протокол.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.