Последни новини
Home / Законът / Порой от отводи по дисциплинарно дело срещу Методи Лалов

Порой от отводи по дисциплинарно дело срещу Методи Лалов

Defakto.bg

Красимир Шекерджиев стана съдник на Мирослава Тодорова

Кой да стане дисциплинарен съдник на бившия председател на СРС Методи Лалов? Въпросът разбуни духовете в съдийската колегия на новия ВСС, след като повече от половината й членове си направиха отводи.

Методи Лалов

Поредното дисциплинарно дело срещу Методи Лалов бе образувано в края на май по предложение на Инспектората за просрочия в делата му като съдия от Софийския районен съд. Тогава сред съдниците му попадна и представляващия ВСС Димитър Узунов, който въпреки очевидно влошените отношения с Лалов, отказа да се оттегли от дисциплинарния състав. Старият ВСС обаче не успя да реши казуса.

И днес трябваше да се завърти жребият за нови трима в дисциплинарния състав на Лалов. Всички избраници от квотата на съдиите обаче си направиха отвод, тъй като бившият председател на СРС бе оспорил вота за тях и за това се води дело. Тогава рулетката посочи за съдници на Лалов Даниела Марчева, Вероника Имова и Стефан Гроздев от парламентарната квота. Но Гроздев, който трябваше да е председател и докладчик, също се отведе. В крайна сметка трети член стана Боян Магдалинчев. 

Красимир Шекерджиев пък бе определен от жребия за председател и докладчик по дисциплинарното дело срещу Мирослава Тодорова. Останалите дисциплинарни съдници на известната съдийка са Атанаска Дишева и Севдалин Мавров.

Мирослава Тодорова

Поредното, трето поред, дело срещу Тодорова бе образувано през декември м.г. по сигнал на Сотир Цацаров. Причината и този път бе забавено произнасяне по няколко дела, докато е била наказана с понижаване в СРС. Делото, за което сигнализира Цацаров, е за поискано от прокуратурата разкриване на банкова тайна по проверка на ПИБ, приключила безславно.

 

Атанаска Дишева, Олга Керелска и Боян Новански са новите дисциплинарни съдници на Петя Крънчева, в което се иска включително нейното уволнение за антидатиране, подмяна на протоколи, солидни просрочия по дела.

 

Заседанията на съдийската колегия на осмия ВСС стават все по-любопитни.

Днешното стартира с отказ на Боряна Димитрова да е „гумен печат“.

Димитрова, доскоро председател на окръжния съд в Бургас, възропта срещу включването в дневния ред на заседанията им на точки, по които няма предоставени материали. Конкретно ставаше дума за „анализ на данните, събрани чрез системата за изчисляване на натовареността на съдиите“ – точка, внесена от главния секретар Димитър Тончев в изпълнение на решение на старите кадровици.

Отказвам да бъда гумен печат и няма да бъда, няма съдия, който да пише съдебни решения, без да е прочел доказателствата. По някои точки моля да не ни карате да гласуваме неща, които не сме чели„, възмути се Димитрова. Точката бе оттеглена.

После настана суматоха покрай избора на нови комисии, като едва не се стигна до жребий за една от тях – комисията по информационни технологии, в която участват представители и на съдийската, и на прокурорската колегии.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Един коментар

  1. Недопустимо е Мирослава Тодорова да продължава да уронва престижа на юдикативата. Явно не е в състояние да си изпълнява задълженията на съдия, поради което трябва да бъде уволнена. Докога ще се дава възможност на отстранени магистрати да обжалват пред ВАС решения на ВСС? 229 забавени дела от съдия Мирослава Тодорова?! Това е престъпление по служба във вр. с чл.282 от НК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.