Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата отказа да разследва Елена Йончева за издаване на държавна тайна по сигнал на Валери Симеонов

Прокуратурата отказа да разследва Елена Йончева за издаване на държавна тайна по сигнал на Валери Симеонов

Defakto.bg

Софийската градска прокуратура отказа да образува дело срещу Елена Йончева за издаване на държавни тайни. Сигнал за това бе пратил вицепремиерът Валери Симеонов, но проверка на ДАНС е установила, че Йончева не е извършила престъпление. Това съобщиха от прокурорския пресцентър.

Вицепремиерът Симеонов бе взел на мушка депутата Йончева, задето от тв екрана говорила за лошото състояние на оградата на границата ни с Турция и показала снимки. Това, според Симеонов, било незаконно огласяване на класифицирана информация, поставило под риск националната ни сигурност.

Нищо подобно, става дума за публично достъпна информация, установила проверката.

Ето съобщението на прокуратурата:

„СГП бе сезирана от  заместник министър – председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, с твърдения, че на 02.06.2017 г., по време на участие в предаване на БТВ, г-жа Елена Йончева, народен представител в 44-то НС на България, разпространява информация и снимки на инжинерно възпрепятстващо съоръжение /ИВС/ по българо-турската граница, с което неправомерно се изнасят факти и обстоятелства, които поставят под риск националната сигурност на страната и дават насока на имигрантския поток. Според подателя на сигнала на 07.06.2017 г., при свое участие в предаване по Нова телевизия, г-жа Елена Йончева поставя акцент върху обстоятелството, че по-голямата част от ИВС в Област Хасково е едноредова. Същото Валери Симеонов определя като неправомерно разпространено, некоректно и неотговарящо на действителното правно и фактическо положение, което поставя под риск националната сигурност на страната посредством засилване на имигрантския натиск върху границата в района на Област Хасково.

СГП е възложила извършване на проверка на ДАНС за това нарушени ли са разпоредбите на българското законодателство с разпространяването на информация, която е поверена или достъпна по служба и от която могат да последват значителни вреди за държавата, в т.ч. риск за националната сигурност на страната.

Снети са писмени обяснения от множество лица, изискана е информация от ГД“Гранична полиция“, МС, ДКСИ и др.

След анализ на събраните данни, СГП е установила, че Елена Йончева не е  извършила престъпление от общ характер.

Информацията,  разпространена от Елена Йончева е публично достъпна и почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 03.05.2017г- заседание на НС;

Информацията за ИВС и прилежаща инфраструктура по българо-турската граница не представлява  класифицирана информация. Не е класифицирана и информацията относно проектирането (извършено от публична фирма), заготовката на материалите (също от публични фирми) и последващото изграждане на аналогично ИВС от Българската армия през 2014 г. в района от Гранична пирамида (ГП) 206 до ГП 268 по същата граница.

Информацията, изнесена от Елена Йончева, по съдържанието си не би могло да се определи като информация, представляваща държавна тайна, поради което не е извършила престъпление по чл. 357 НК/ разгласяване на държавна тайна/ и чл.284 НК/съобщаване на поверена информация във вреда на държавата/.“

Новината идва ден преди старта на делото, заведено вече от самата Йончева срещу премиера Бойко Борисов за клевета и уронване на престижа на журналистическата професия. Повод за него станаха изявления на Борисов по време на предизборната кампания, че държавата била плащала милиони за интервютата на известната журналистка зад граница. Йончева категорично опроверга това като лъжа и заведе иск срещу премиера за обезщетение от 20 000 лв. Ако спечели делото, парите ще отидат за благотворителност.

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.