Последни новини
Home / Законът / Столичните защитници празнуваха 120 години адвокатска еманципация

Столичните защитници празнуваха 120 години адвокатска еманципация

Defakto.bg
Представителите на най-голямата адвокатска колегия на Балканите – Софийската,  след като почетоха 120-годишнината от създаването на Софийската адвокатска колегия, се увековечиха за спомен

 

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова поздрави колегите си с празника, благодариха й за усърдието, с което издига авторитета на професията.

Ивайло Данов,  председател на Софийския адвокатски съвет откри тържественото честване на 120 години от създаването на колегията. Форумът  се състоя в концертната зала „България“, а поздравления поднесоха, заместник председателят на 44-тото НС, Явор Нотев, председателят на ВАС Георги Колев, заместник председателя на ВКС Павлина Панова, представляващия ВСС Боян Магдалинчев, Председателят на СЮБ Владислав Славов, деканът на ЮФ на СУ Сашо Пенов,  Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

„Адвокатите носят своята отговорност пред историята, защото в много случаи се явяват обществен двигател на важни процеси “ ,  заяви  Ивайло Данов и напомни, че адвокатурата е гилдията, излъчила най-много министър-председатели на България – 14, от Драган Цанков до Филип Димитров.

Председателят на Софийския адвокатски съвет адвокат Ивайло Данов прочете тържествената клетва на новоприетите младши адвокати. Новите лъвове на САС чуха професионалните напътствия от ръководството на адвокатския съвет.
Младите лъвове се заклеват

Данов специално напомни приноса на Димитър Греков – първия председател на Софийския адвокатски съвет. И представи биографията му пред събралите се на тържественото заседание.  Димитър Греков е бил първият председател на Върховния съд на България и първият министър на правосъдието на страната.

Председателят на САК изтъкна, че провеждането на учредителното събрание преди 120 години е довело до еманципирането на софийските адвокати от съда. До тогава Общото събрание на съдиите от Софийския окръжен съд е налагало дисциплинарни наказания на адвокатите, а от този момент дисциплинарната власт фактически преминава в избрания първи адвокатски съвет, който е поел и защитата на професионалните интереси  на адвокатите.

Високо присъствие на Върховния административен съд – отляво надясно: Боян Магдалинчев, доскорошен зам.председател на ВАС и вече представляващ ВСС в добро настроение в компанията на доскорошния си шеф Георги Колев

Малката концертна зала „България“, не успя да побере всички адвокати и гости, а обстановката беше особено приповдигната. Вече трябва да признаем, че адвокатурата ни води с почти 20 години история – каза в приветствието си Георги Колев, който припомни, че ВАС, неотдавна отбеляза 100 годишнина от първия царски указ за започване работа на Върховния административен съд.

Без адвокатите не може да бъде доведена до успех нито една съдебна реформа – каза в приветствието си председателят на Съюза на юристите, Владислав Славов. Той напомни, че благодарение на инициативността, усилията и даренията на софийските адвокати е построена сградата на СЮБ.

Продължаваме да разчитаме на критичността на колегите адвокати – каза в приветствието си представляващия ВСС и доскорошен заместник- председател на ВАС Боян Магдалинчев.

Адвокат Даниела Доковска бе отличена като професионалист, издигнал престижа на гилдията

Сред специално отличените софийски адвокати с принос за развитието на колегията бяха адв. Даниела Доковска и адв. Ралица Негенцова.

Владислав Славов, председател на СЮБ, след като поздрави защитниците с юбилея, отсече : Без адвокатите не е възможна нито една реформа!

Председателят на Софийския адвокатски съвет адв. Ивайло Данов прочете тържествената клетва на новоприетите младши адвокати. След като бяха произнесени клетвените думи, новите членове на САС чуха и напътствени думи от ръководството на адвокатския съвет.

В края на тържеството беше направена снимка за историята.

 

                                                                      ПРЕДЦИТЕ

На 11-ти октомври 1897 г адвокатите, които са били приписани към Софийския окръжен съд, са провели свое Учредително събрание, на което са избрали първия адвокатски съвет в състав:

Д-р Димитър Греков

Д-р Димитър Греков (1847г. – 1901 г.) – председател на първия адвокатски съвет. Учи право в Париж, завършва академията на Екс ан Прованс. Той е първият председател на Върховния съд в България ( 1879 г.) и първият министър на правосъдието.

Д-р Стоян Данев ( 1858 г.- 1949 г.) – член на първия съвет. Виден български юрист, политически и обществен деец. Учи право в Цюрих и Лайпциг, доктор по право в Хайделбергския университет, специализира политически и правни науки в Париж, Италия и Англия. Бил е председател на V-то Велико народно събрание и XV-то Обикновено народно събрание, няколко пъти министър председател и министър на правосъдието. Председател на Софийски адвокатски съвет в периода 1899 г. – 1908 г.

  Д-р Васил Радославов (1854 г.- 1929 г.) член на първия адвокатски съвет. Завършва правни науки във Виена, доктор по право във Хайделбергския университет. Виден български юрист, политик и обществен деец, два пъти министър-председател, министър на правосъдието.

Д-р Сава Иванчев ( 1963 г- 1929 г.) член на първия адвокатски съвет. Политически и държавен деец.Подпредседател на Х-то обикновено народно събрание.

д-р Константин Помянов

Д-р Константин Помянов (1850 г.- 1913 г.) член на първия адвокатски съвет. Завършва право във Виена, с докторат от Хайделбергския университет. Бил е министър на правосъдието, депутат в няколко народни събрания.

Гаврил Орошаков ( 1849 г.- 1908 г.)- член първия адвокатски съвет. Завършил право в Одеския университет. Бил е главен прокурор при Върховен касационен съд (1885 г.), министър на правосъдието, дългогодишен адвокат и автор на множество юридически съчинения.

Иван Плакунов – секретар на първия адвокатски съвет. С главна заслуга за изготвянето на първия Правилник на Софийски адвокатски съвет.

Провеждането на Учредителното събрание е довело до еманципирането на софийските адвокати от съда. До 11.10.1897 г. Общото събрание на съдиите от софийски окръжен съд е налагало дисциплинарни наказания на адвокатите, а от този момент дисциплинарната власт е преминала в избрания първи адвокатския съвет, който е поел и защитата на професионалните интереси на адвокатите. С това е поставено началото на самоуправлението на Софийската адвокатска колегия.

От адвокатска колегия, обединявала през 1897 г. 90 адвокати, от които едва 59 адвокати с юридическо образование, днес Софийската адвокатска колегия е най-голямата в страната и обединява 6 036 адвокати.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.