Последни новини
Home / Законът / Скандал в Софийския апелативен съд с „дъх на корупция“, съдии искат обяснения от шефката си

Скандал в Софийския апелативен съд с „дъх на корупция“, съдии искат обяснения от шефката си

Defakto.bg

Как точно председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева си „избира“ делата, които да гледа? Този въпрос се канят да отправят магистрати от САС на общо събрание, свикано на 19 октомври.

Поводът – безпрецедентно заявление на съдията от Търговското отделение на САС Милен Василев за „скандални действия на председателя“, разлепено на таблото на съда и разпространено във фейсбук. В него Василев обвинява Дончева в незаконни размествания на търговските състави и заявява, че е налице „силно съмнение за корупция“. Сочи конкретика – председателката незаконно го е изолирала от дело с материален интерес над 102 млн.лв., свързани с наемни правоотношения и с КТБ, като го е възложила на самата себе си. Нещо повече – това е станало в нарушение на изричното законово изискване общото събрание на съда да определя персоналния състав на отделенията в него. Василев призовава Дончева да отмени незаконните си актове по този случай.

Подобен бунт в САС не е имало.

Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева

Няма да коментирам неистини по мой адрес, е лаконичният коментар на председателя на САС Даниела Дончева. От съда обясниха, че в случая свикване на Общо събрание не се налагало, защото ставало дума за размествания в рамките на едно отделение. А по закон председателят на съда има право да избира в кои състави да влиза.

Не е така, опонираха несъгласните. По закон председателят избира кои дела да гледа, но при спазване на принципа на случайния подбор, а в случая Дончева се е самопрехвърлила от гражданското в търговското отделения на съда без санкция на общото събрание за това.

Факти и хронология

Те са изложени в заявлението на Милен Василев и не са опровергани от председателя на САС.

На 4 октомври със заповед на Даниела Дончева той е отстранен от постоянния въззивен състав по търговски дела, чийто член е бил дотогава, като мястото му е заето от председателката. А самият Василев е пратен „на заточение“ (по неговия израз) в друг състав, оглавяван доскоро от зам.-шефа на САС Стефан Гроздев, станал кадровик във ВСС. Дребната подробност е, че овакантеното от Гроздев място близо седмица е било заемано от самата Дончева, отново без решение на общото събрание за преместването й от Гражданското в Търговското отделение.

Милен Василев си обяснява странната „ротация“ с едно конкретно дело, което е било на негов доклад – за въпросните 102 млн.лв., за които е подаден установителен иск. Това производство му е било разпределено в края на юни тази година, той го е насрочил за края на септември и е назначил съдебно-счетоводна експертиза. Преди провеждането на първото заседание обаче, по информация на деловодството, преписката вече е била изискана от Дончева.

На 27 септември съставът на Василев все пак провежда заседание, като отлага делото за 8 ноември заради неизготвената експертиза. Най-интересното е, че тя не е била готова заради отказан достъп на вещото лице до сметки от КТБ и експертът иска от съда да постанови определение за разкриване на банковата тайна. Съдът чете такова определение.

Междувременно на 3 октомври Стефан Гроздев официално напуска съда, встъпвайки в длъжност като член на ВСС, избран от парламентарната квота (по номинация на ДПС).

Тогава със своя заповед Даниела Дончева се самоопределя за председател на „оголения“ от Гроздев състав, макар дотогавада е правораздавала в друг, от Гражданското отделение на САС. А после, с друга заповед, праща там Милен Василев и заема неговото място. С две думи – при един „оголен“ търговски състав се „оголва“ още един, а после се прави ротацията, в която Василев отива на мястото на Гроздев, а Дончева заема това на Василев.

Настоявам за незабавна отмяна на вашата незаконна заповед от 4 октомври, за незабавно свикване на Общото събрание на САС, което да разпредели съдиите по отделения и по състави, както повелява Законът за съдебната власт, а „така също и да обсъди вашето незаконно поведение“, пише Милен Василев. На финала заявява: „Пожелавам ви със здраве да си харчите честно спечелените пари!“

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.