Последни новини
Home / Законът / Ето делото, заради което избухна скандалът в Софийския апелативен съд

Ето делото, заради което избухна скандалът в Софийския апелативен съд

Defakto.bg

За какво е търговското дело, предизвикало безпрецедентния “бунт” на един съдия в Софийския апелативен съд срещу неговия председател? Въпросът буни духовете от вчера, когато заявлението на съдия Милен Василев за “скандални действия” на председателя Даниела Дончева стана публично известно.

Делото е свързано с дружество, длъжник на КТБ с 11 кредита за над 92 млн. лв. (по публичните отчети на синдиците), собственост на Бисер Лазов – основен прокурорски свидетел по делото за източването на банката, което вече е в спецсъда, установи проверка на De Fakto. Същото дружество – “Евробилд 2003” ЕООД е и собственик и на сградата на ул. “Граф Игнатиев” – 10 в София, където бе седалището на КТБ. Ред публикации в медиите описват схеми, по които фирмата на Лазов спешно е разпродавала или залагала активи с цел после те да бъдат продадени или оформени като дълг срещу собственост, ощетявайки вложителите и кредиторите на КТБ. А после на свой ред е влязла в производство по несъстоятелност.

В заявлението си, разлепено и на таблото на САС, съдия Милен Василев пише за необясними “размествания” в търговските състави, в резултат на които той е пратен да гледа делата на доскорошния зам.-председател Стефан Гроздев, а неговото място е заето от председателя Даниела Дончева, която, съответно поема и неговите дела. Като обяснение за ротацията Василев специално бе посочил търговско дело 2632/2017 г. с материален интерес за над 102 млн.лв., иззето от него и отишло при Дончева.

Председателят на САС отвърна, че няма да коментира неистини по свой адрес, а от съда обясниха, че по закон тя е в правото си да преценява кои дела да гледа. Спазвайки принципа на случайния избор.

Та конкретното дело е по иск на “Ню кооп инвест” АД срещу “Евробилд 2003” ЕООД, на първа инстанция е разгледано от окръжния съд в Кюстендил и след това е стигнало до САС, показа нашата проверка. Тези данни излизат от прегледа на интернет-страниците на окръжния съд в Кюстендил и на САС. Въпреки тоталното заличаване на “лични данни” в първоинстанционното решение, имената на двете фирми все пак фигурират в таблицата на съда за постановени актове.

На първа инстанция казусът е бил в Кюстендил, защото там е последното регистрирано седалище на “Евробилд 2003”.

Делото е образувано по иск на софийската “Ню кооп инвест” АД по чл. 694 от Търговския закон – за установяване на неприето от съда по несъстоятелността вземане на кредитор. С други думи – софийската фирма (която също излиза в публикации като участник в схемите за източване на КТБ след затварянето й) иска да бъде призната за кредитор на “Евробилд 2003”. Като основание е посочено споразумение от 1 септември 2014 г., когато ищецът “Ню кооп инвест” чрез цесии придобива всички вземания към “Евробилд”, а ответникът е поел задължение да се разплаща на равни месечни вноски в продължение на 10 г., както и да обезпечи вземанията чрез учредяване на ипотеки, включително върху недвижими имоти в София, залог върху всички настоящи и бъдещи вземания (сред тях наемите от централата на КТБ) и др. На 13 ноември 2014 г. цялото задължение е обявено за предсрочно изискуемо, а междувременно “Евробилд 2003” влиза в производство по несъстоятелност.

Какво се случва? Макар че ответникът изцяло се е признал за длъжник на “Ню кооп инвест”, съдът по несъстоятелността отказва вписването на тази фирма в списъка на кредиторите заради непредставяне на всички необходими документи за вземанията.

С решение от 23 февруари тази година съдия Татяна Костадинова от ОС-Кюстендил също отхвърля иска. И обявява, че в това производство съдът трябва да установи дали вземанията действително са съществували преди откриването на производството по несъстоятелност. Такива доказателства няма, отсича съдийката.

Сега въпросният казус е на вниманието на Софийския апелативен съд.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Един коментар

  1. Мечо Пух

    В ,,Правен свят,, няма подобна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.