Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов: Кой в СРС се срамува от щедростта на дарителите и силата на правото?!

Методи Лалов: Кой в СРС се срамува от щедростта на дарителите и силата на правото?!

Defakto.bg

Рушенето на направеното продължава, казва бившият шеф

През 2014 г. по инициатива на съдия Методи Лалов бе финализирано изработването на част от отличителните знаци за новата съдебна палата. Специфичен облик на интериора в сградата са бюст-паметник на проф. Живко Сталев и държавния герб на България, а в съдийските кабинети – графики на художниците Стефан Марков и Иван Нинов.
На стената – липсващото таблото със сентенция в областта на правосъдието на латински и български езици

При прегледа на новините вчера забелязах, че в съдебната зала на СРС на бул. „Цар Борис III“, в която се е СРС дарители4 провело съдебното заседание по делото на Елена Йончева срещу Бойко Борисов, на стената (където се виждат четири планки на стената над ламперията) липсва таблото със сентенция в областта на правосъдието на латински и български езици (нямаше как да не забележа това, тъй като за разлика от всеки друг познавам всяко ъгълче на двете сгради на СРС). Това съобщи на De Fakto бившият председател на СРС Методи Лалов.

Не зная каква е причината това табло да бъде свалено, нито дали е направено по разпореждане на председателя на съда Александър Ангелов, съдията по делото Иво Вътев или друг (умник). Недоумявам на кого пречи надпис със сентенция, изработен с дарения на хора, които проявиха солидарност и дадоха знак за важната роля на правосъдието, осъзната и подкрепяна не само от публичната власт, но и от гражданското общество. Хора, които чрез човешката си щедрост, безкористност и стремеж към съзидание спомогнаха сградата на бул. „Цар Борис III“ да има тържествен вид. Които дариха за сентенции, а не за служебни автомобили, банкети или други удобства на съдиите ( такива случаи има), и чиито имена са публични от години, тъй като са изписани на самите табла и са обявени на сайта на съда (така както се прави по цял свят).  Този, който е разпоредил таблото да бъде свалено (не знам дали е така и в останалите тринадесет съдебни зали, в които има такива сентенции, едно от които е дарено от мен и съпругата ми) явно не носи в себе си възрожденския дух на предците ни, а е обзет от лицемерие и малодушие.
Вероятно след това табло наред да бъдат премахнати са бюстът на проф. Живко Сталев, витражът със знака на съда зад него и картините на Иван Нинов и Стефан Марков, поставени в сградата докато аз бях председател на СРС. Чугуненото мнозинство от предишния състав на ВСС си отиде, но хората чрез които се възпроизведе остават.

Духът на завършилите Академията на МВР (нищо против тези хора, просто те са обучавани и имат друго мислене) се настанява все повече в съда и той явно е несъвместим с естетиката, изкуството и почитта.

От СРС  обяснили, че не знаят каква е съдбата на паната, но ще се поинтересуват и ще обявят по-късно къде са те, писа Клуб Z.

http://srs.justice.bg/srs/253-Дарители
http://srs.justice.bg/srs/uploaded_files1/Sentencii//All.jpg

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.