Последни новини
Home / Законът / Със 110 „за“ проектът за бонусите в спецправосъдието мина на първо четене

Със 110 „за“ проектът за бонусите в спецправосъдието мина на първо четене

Defakto.bg

Критики само от БСП, управляващите обещаха корекции за второ четене

Със 110 „за“ и 37 „въздържали се“ новият, втори поред за тази година проект за промени в Закона за съдебната власт мина на първо четене в парламента. Поправките бяха внесени от 7 депутати от ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти, „Воля“. С други думи от „всички парламентарни групи без една“,  по обобщението на Данаил Кирилов, който е сред вносителите. Подписи са отказали да сложат само от БСП. Днес само те изказаха и критики срещу проекта и обявиха, че в този му вид не могат да го подкрепят.

Както е известно, акцентите в новата депутатска законодателна инициатива са два – връщане на възможността магистрати да бъдат командировани и на вакантни длъжности, за които се обявява конкурс, и „бонуси“ до 6 заплати годишно за съдиите, прокурорите и служителите в спецправосъдието. Въпросните стимули силно разбуниха духовете – освен че необяснимо разделят магистратите на „спец“ и „други“ по материален признак, се оказа, че са били замислени като „стимулиране за резултати“ (както обясни в правна комисия зам.-главният прокурор Мария Шишкова, като се позова и на препоръки от евроодита на държавното ни обвинение). В отговор на което пък зам.-председателят на ВКС Павлина Панова предупреди – ако ще се поощрява четенето непременно на осъдителни присъди, това няма нищо общо с правосъдието. И още – бонусите отварят пътя на кариеристи, не на професионалисти.

Вчера със своя позиция излязоха и от Съюза на съдиите и се обявиха и срещу промените за конкурсите (връщат кариерното израстване без конкурс), така и срещу „бонусите“, които превръщат спецправосъдието в специално, т.е. извънредно – нещо, което Конституцията не позволява.

Днес шефът на правната комисия Данаил Кирилов повтори онова, което заяви преди дни и в комисията – замисълът им бил да осигурят „щатно окомплектоване“ на спецсъдилищата и прокуратури, след като с други промени, в НПК, им бяха прехвърлени делата за „висока корупция“ срещу министри, депутати, магистрати. Направи впечатление, че днес обаче той също определи бонусите като „стимул за свършена работа“. Но обеща за второ четене да се търси „най-добро решение“ – такова обещание бе дадено и на финала на заседанието на правната комисия. Според депутати най-добре ще е въпросните текстове за „стимулирането“ изобщо да отпаднат – и в момента законът дава възможност на ВСС да определя допълнителни възнаграждения на магистрати, работещи в условия на свръхнатовареност.

Макар и малобройни, изказаните от опозицията критики днес показаха, че Павлина Панова е била чута.

Поправките за „бонусите“ ще са мотивация за едни и демотивация за други, а  стимулирането за резултатност е изключително опасно, обяви Филип Попов от БСП. За това няма как да подкрепим проекта и ще гласуваме „въздържал се“, каза той.

Съпартиецът му Тодор Байчев добави: „Ще се създаде нова висша каста магистрати, които ще получават пари само за осъдителна присъда срещу магистрат или друго високопоставено лице“. Той се обяви и срещу промените за командировките.

Проектът ще се движи в „спешен порядък“, със съкратени срокове за предложения между първо и второ четене. Целта е да бъде окончателно приет до края на октомври, защото от 5 ноември влизат в сила промените в НПК с новата „подсъдност“.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.