Последни новини
Home / Законът / Юристите на Радев: Президентът връща целия закон, независимо дали оспорва само част от него, пише го в Конституцията!

Юристите на Радев: Президентът връща целия закон, независимо дали оспорва само част от него, пише го в Конституцията!

Defakto.bg

След като президентът наложи вето на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, някои медии  прибързано обявиха, че  юридическият екип на президентската институция е допуснал грешка, тъй като при частично вето, какъвто е случаят, се връщат за ново обсъждане само оспорените текстове, а не целия закон, както е посочено в мотивите към указа. Депутатите от комисията по отбрана, които отхвърлиха ветото, също  обявиха, че  държавният глава неправомерно е върнал целия закон, а не само оспорените параграфи.

По този повод юристите от екипа на президента  разпространиха съобщение, което може да послужи и като просветителска консултация за непросветените.

Не само юристите в президентстката институция, но и Конституционния съд и цялата практика по упражняване на вето, следват стриктно разпоредбите на Конституцията на Република България – чл. 101: „…. Президентът може мотивирано да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане…“. При упражняване на конституционното право на вето президентът с указ връща целия закон, независимо дали са оспорени отделни негови разпоредби, или целият текст.

Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) още през 1991 г. урежда процедурата, която се развива при упражнено вето на президента. Сега действащият ПОДНС в чл. 86 съдържа подробна уредба, като регламентира двете възможни хипотези на върнатия закон – оспорен в цялост или частично.

Напомняме, че в пленарна зала се гласува целият закон, а не само оспорените от президента разпоредби. Ключови промени в законодателството следва да се извършват след широк обществен дебат и най-вече с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

На  9 октомври държавният глава върна два параграфа  от  Закона за отбраната и въоръжените сили заради опасността от политизиране на армията с тяхното приемане.  С първия се  въвеждат нови изисквания за заемане на длъжността „постоянен секретар на отбраната“ като най-висш държавен служител в Министерството на отбраната. „Новата  редакция няма да преодолее съществуващите неясноти и непълноти в действащата законова уредба и създава условия за дискриминация спрямо редица категории лица“, бе казано в  мотивите. „Освен това изискванията не са гаранция за по-висок професионализъм“, заяви държавният глава.

Втората промяна предвижда удостоените с висше военно звание офицери да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната или определен от него заместник-министър.  По този начин законодателят създава нова фаза в процедурата за удостояване с висши военни звания, която се развива пред помощен орган на Народното събрание с участието на министъра на отбраната или определен от него заместник-министър.  Това решение не намира опора в Конституцията и нарушава баланса между органите за ръководство на отбраната, казва президентът.

Според  чл. 100, ал. 2 от Основния закон удостояването с висши военни звания е правомощие на президента, упражнявано по предложение на Министерския съвет.  Това е споделената компетентност между правомощията на президента като върховен главнокомандващ и функциите на правителството по общо ръководство на Въоръжените сили (чл. 100, ал. 1 и чл. 105, ал. 2 от Конституцията).  Тази  разпоредба крие риск от политизиране на висшия команден състав на армията, категоричен бе държавният глава.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.