Последни новини
Home / Законът / Засега: 40 000 лева обезщетение за бившия антимафиот Орлин Тодоров по иск срещу прокуратурата

Засега: 40 000 лева обезщетение за бившия антимафиот Орлин Тодоров по иск срещу прокуратурата

Defakto.bg

40 000 лв. обезщетение постанови апелативният съд във Велико Търново по иск на бившия шеф на антимафиотите в града Орлин Тодоров срещу прокуратурата. Делото е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. А Тодоров бе поискал рекордната сума от 500 000 лв. за четири незаконни обвинения за изнасяне на класифицирана информация и превишаване на власт и права. Новината съобщи в. “Борба”.

В крайна сметка бившият антимафиот получава 3-годишна условна присъда, но само по едно обвинение – за изнасянето на информация по скандала с мъртвороденото бебе в горнооряховската болница, по които Цветан Цветанов като вътрешен министър в парламента чете извадки от подслушани със спецразузнавателни средства разговори. Скандалът приключи безславно – лекарите бяха категорично оневинени, а делото срещу тях – прекратено.

Името на Орлин Тодоров нашумя и покрай започналите срещу самия Цветанов (след падането от власт на кабинета “Борисов”-1) няколко разследвания, включително и заради шестте “НЕ!”,с които ексминистърът не е позволил включването на СРС спрямо някогашния антимафиот. По това дело Цветанов веднъж  бе осъден на първа инстанция, но после последователно оправдан.

Самият Орлин Тодоров пък беше оспорил условната си присъда пред ВКС, но през януари 2016 г. сам оттегли жалбата, делото бе прекратено и присъдата му влезе в сила.

А бившият антимафиот поиска рекордно обезщетение за обвиненията, по които е бил оправдан и за последиците – тежко психоемоционално разстройство, загубата на обществен статус, на свобода (бил е в ареста близо 1 г.).

На първа инстанция окръжният съд във Велико Търново уважава претенцията му в размер на 65 000 лв. Апелативните съдии обаче намаляват обезщетението на 40 000 лв., преценявайки че в този си размер то удовлетворява моралните вреди. Решението не е окончателно, може да се оспори пред ВКС.

About De Fakto

Проверете също

Проект за зачертаване на “инвестиционното гражданство” отиде в парламента, чака депутати да го припознаят

Зачертаване на “златните” пасторти за гражданство срещу инвестиции – този проект е сред внесените от …

Комисията по конституционни и правни въпроси в новото НС ще обсъжда прилагането на закона с главния прокурор на всеки 3 месеца

Общо 22 постоянни комисии ще има 46-о Народно събрание, гласуваха депутатите днес. Това е заложено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.