Последни новини
Home / Законът / Манолова: Промени в европейското законодателство може да спрат “хранителния геноцид” на Изток

Манолова: Промени в европейското законодателство може да спрат “хранителния геноцид” на Изток

Defakto.bg

Ново проучване отново доказа двоен стандарт между храните у нас и в Западна Европа. Разликите са както в цената, така и в качеството, а проверката е направена в София, Берлин и Виена.  Оказва се, че натурален сок у нас се продава с близо 150% по-висока цена, отколкото същият сок в Германия. Бебешко пюре, предлагано у нас, съдържа с 26% повече олио от същото пюре, предлагано в Германия или Австрия. Съществени разлики в цената и състава има и при шоколадовите десерти и газираните напитки.

Това обяви националният омбудсман Мая Манолова пред bTV тази сутрин, след среща в Братислава, на която бе  обсъждан проблема с двойния стандарт на праните.

 „Става въпрос за могъщ бизнес – огромни компании, които реализират колосални печалби. Става въпрос за пазарите в Полша Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватска, България, Румъния и Гърция. Участваха четиримата лидери на Вишеградската четворка. Представителите на засегнатите страни се обединихме около това, че няма да се откажем до окончателното решение на проблема с измамите с храни и двойните стандарти. Премиерът на Унгария нарече това „хранителен геноцид”, заяви Манолова..

Тя  даде даде пример с Унгария, където 70% от храните са с различни и по-малко качество, като т шунката там е с 10% по-малко месо и с ти пъти повече сол. Сигурна съм, че едно изследване в България, ще покаже същите или подобни резултати, добави омбудсманът.

„Има много сериозна заявка от президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер проблемът да се реши. Аз лично предложих промяна в европейското законодателство. Организаторите бяха поканили и представители на големите мултинационални компании, както и потребители. Като от бизнеса обявиха, че включването на подсладители вместо захар в продуктите било полезно, защото почти всички граждани били на диета”, каза още Мая Манолова

По думите й сега започват мащабни изследвания в Европа, които да установят дали има подвеждаща реклама, както и дали има разлика в съставките на продуктите.

Омбудсманът даде решение на проблема: съдържанието да не е вредно за здравето и на етикета коректно да са описани съставките.

„Според мен контролът трябва да се осъществява от единен европейски орган. Настоявам за европейска гражданска инициатива с 1 милион подписи, които да накарат Европейската комисия да започне промяна в законодателството”.

Гражданско –процесуалните промени в полза на гражданите

„Тази седмица окончателно ще бъдат финализирани промените в Гражданско-процесуалния кодекс. Гражданите вече няма да могат да бъдат съдени без да знаят и ще могат да си платят още по време на съдебния процес. Човек вече ще може да оспорва оценката на недвижими имоти. Досега жилищата се продаваха на безценица и длъжникът оставаше винаги длъжник. В момента тази оценка не подлежи на контрол. Предложението е първоначалната оценка да може да бъде атакувана. В  публичната продан заложихме правила така, че да не могат с прекалено високи или прекалено ниски оферти да влияят върху крайната цена.

От думите й стана ясно, че се въвежда правилото за пропорционалност – например ЧСИ да не може да запорира за дълг  от 1000 лв., няколко банкови сметки от по 10 000 лв.

Утре проектът влиза в пленарна зала”, напомни  омбудсманът.

About De Fakto

Проверете също

Еврокомисията отложи оповестяването на първите доклади за върховенство на закона

Еврокомисията отложи насроченото за днес оповестяване на първите доклади за върховенството на закона във всички …

Правната комисия обсъжда ветото на президента върху “кариерните бонуси” за членовете на ВСС

Правна комисия ще разгледа президентското вето върху Закона за съдебната власт.  Президентът Румен Радев върна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.