Последни новини
Home / Законът / Манолова: Промени в европейското законодателство може да спрат „хранителния геноцид“ на Изток

Манолова: Промени в европейското законодателство може да спрат „хранителния геноцид“ на Изток

Defakto.bg

Ново проучване отново доказа двоен стандарт между храните у нас и в Западна Европа. Разликите са както в цената, така и в качеството, а проверката е направена в София, Берлин и Виена.  Оказва се, че натурален сок у нас се продава с близо 150% по-висока цена, отколкото същият сок в Германия. Бебешко пюре, предлагано у нас, съдържа с 26% повече олио от същото пюре, предлагано в Германия или Австрия. Съществени разлики в цената и състава има и при шоколадовите десерти и газираните напитки.

Това обяви националният омбудсман Мая Манолова пред bTV тази сутрин, след среща в Братислава, на която бе  обсъждан проблема с двойния стандарт на праните.

 „Става въпрос за могъщ бизнес – огромни компании, които реализират колосални печалби. Става въпрос за пазарите в Полша Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватска, България, Румъния и Гърция. Участваха четиримата лидери на Вишеградската четворка. Представителите на засегнатите страни се обединихме около това, че няма да се откажем до окончателното решение на проблема с измамите с храни и двойните стандарти. Премиерът на Унгария нарече това „хранителен геноцид”, заяви Манолова..

Тя  даде даде пример с Унгария, където 70% от храните са с различни и по-малко качество, като т шунката там е с 10% по-малко месо и с ти пъти повече сол. Сигурна съм, че едно изследване в България, ще покаже същите или подобни резултати, добави омбудсманът.

„Има много сериозна заявка от президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер проблемът да се реши. Аз лично предложих промяна в европейското законодателство. Организаторите бяха поканили и представители на големите мултинационални компании, както и потребители. Като от бизнеса обявиха, че включването на подсладители вместо захар в продуктите било полезно, защото почти всички граждани били на диета”, каза още Мая Манолова

По думите й сега започват мащабни изследвания в Европа, които да установят дали има подвеждаща реклама, както и дали има разлика в съставките на продуктите.

Омбудсманът даде решение на проблема: съдържанието да не е вредно за здравето и на етикета коректно да са описани съставките.

„Според мен контролът трябва да се осъществява от единен европейски орган. Настоявам за европейска гражданска инициатива с 1 милион подписи, които да накарат Европейската комисия да започне промяна в законодателството”.

Гражданско –процесуалните промени в полза на гражданите

„Тази седмица окончателно ще бъдат финализирани промените в Гражданско-процесуалния кодекс. Гражданите вече няма да могат да бъдат съдени без да знаят и ще могат да си платят още по време на съдебния процес. Човек вече ще може да оспорва оценката на недвижими имоти. Досега жилищата се продаваха на безценица и длъжникът оставаше винаги длъжник. В момента тази оценка не подлежи на контрол. Предложението е първоначалната оценка да може да бъде атакувана. В  публичната продан заложихме правила така, че да не могат с прекалено високи или прекалено ниски оферти да влияят върху крайната цена.

От думите й стана ясно, че се въвежда правилото за пропорционалност – например ЧСИ да не може да запорира за дълг  от 1000 лв., няколко банкови сметки от по 10 000 лв.

Утре проектът влиза в пленарна зала”, напомни  омбудсманът.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.