Последни новини
Home / Законът / Съдебните заседатели възмутени от „бонусите“ за спецмагистрати, настояват да има стимули и за тях

Съдебните заседатели възмутени от „бонусите“ за спецмагистрати, настояват да има стимули и за тях

Defakto.bg

Проектът за „бонусите“ до 6 заплати годишно в спецправосъдието, който миналия петък мина на първо четене в парламента, бе подложен на поредна сериозна критика – този път от съдебните заседатели.

Ако наистина ще бъдат давани „бонуси“ на съдиите, прокурорите, следователите и служителите в спецправосъдието, защо са пренебрегнати заседателите по делата, питат от Съюза на съдебните заседатели в становище до НС. И заявяват „дълбокото си възмущение“ от неглижирането на техния труд.

Тази седмица правната комисия на парламента ще гледа за второ четене поправките в съдебния закон, внесени от седем депутати. Бяха поети ангажименти текстовете за „бонусите“ да бъдат коригирани, а защо не – и изобщо да отпаднат.

Какво ще стане обаче, предстои да видим.

Ето становището на съдебните заседатели:

СТАНОВИЩЕ

на Съюза на съдебните заседатели в България
по приетия на първо четене от Народното събрание проект на Закона за
изменение и допълнение на Закона за съдебната власт

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Съюзът на съдебните заседатели в България изказва дълбокото си възмущение от системното пренебрегване на съдебните заседатели като участници в първоинстанционния наказателен съдебен процес.
Повод за това е обсъденият в Правната комисия и гласуван от Народното събрание на първо четене проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, с който се предвижда допълнително материално стимулиране за магистратите в специализираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на специализираната прокуратура, както и за служителите в тези структури, без да се предвиди такова за съдебните заседатели в Специализирания наказателен съд.
Според публични източници, допълнителното заплащане се налага заради „ … по-големия обем от работа и увеличената натовареност на магистратите в спецорганите, както и по-високата сложност на производствата.. .
Съгласно чл.66, ал.2 на ЗСВ съдебните заседатели имат еднакви права и задължения със съдиите в съдебния състав и по-високата сложност на производствата, както и по-големия обем на работа в Специализирания наказателен съд ще се отрази и на тяхната дейност.
Изразяваме категоричното си несъгласие с изключването на съдебните заседатели от кръга на лицата, за които се въвеждат допълнителни материални стимули за свършена работа.
Съюзът на съдебните заседатели в България се обръща към Вас и настоява за справедливо решаване на посочения проблем.
В случай, че текстовете за допълнително материално стимулиране на магистрати и съдебни служители в специализираните съдилища не бъдат оттеглени от ЗИД на ЗСВ, считаме за правилно съдебните заседатели да бъдат добавени в кръга на лицата, за които това стимулиране се предвижда.
Като изхождаме от факта, че съдебните заседатели не получават заплата, а възнаграждението им се определя въз основа на действително отработените часове, предлагаме в чл.73 на ЗСВ да се създаде нова алинея със следния текст:
„Съдебните заседатели в специализирания наказателен съд получават допълнително възнаграждение на всяко тримесечие в размер, определен по утвърдени от съответната колегия /пленума/ на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, чрез процентно увеличаване на размера на възнаграждението за час, определен в чл.73, ал.4 от ЗСВ, пропорционално на процентното допълнителното възнаграждение, получено от съдиите в съответните съдебни състави“.
Гр. София                                                                                                        Емилия Николова

16.10.2017г.                                                                                                      Председател на УС на ССЗБ

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.