Последни новини
Home / Законът / Съдебните заседатели възмутени от „бонусите“ за спецмагистрати, настояват да има стимули и за тях

Съдебните заседатели възмутени от „бонусите“ за спецмагистрати, настояват да има стимули и за тях

Defakto.bg

Проектът за „бонусите“ до 6 заплати годишно в спецправосъдието, който миналия петък мина на първо четене в парламента, бе подложен на поредна сериозна критика – този път от съдебните заседатели.

Ако наистина ще бъдат давани „бонуси“ на съдиите, прокурорите, следователите и служителите в спецправосъдието, защо са пренебрегнати заседателите по делата, питат от Съюза на съдебните заседатели в становище до НС. И заявяват „дълбокото си възмущение“ от неглижирането на техния труд.

Тази седмица правната комисия на парламента ще гледа за второ четене поправките в съдебния закон, внесени от седем депутати. Бяха поети ангажименти текстовете за „бонусите“ да бъдат коригирани, а защо не – и изобщо да отпаднат.

Какво ще стане обаче, предстои да видим.

Ето становището на съдебните заседатели:

СТАНОВИЩЕ

на Съюза на съдебните заседатели в България
по приетия на първо четене от Народното събрание проект на Закона за
изменение и допълнение на Закона за съдебната власт

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Съюзът на съдебните заседатели в България изказва дълбокото си възмущение от системното пренебрегване на съдебните заседатели като участници в първоинстанционния наказателен съдебен процес.
Повод за това е обсъденият в Правната комисия и гласуван от Народното събрание на първо четене проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, с който се предвижда допълнително материално стимулиране за магистратите в специализираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на специализираната прокуратура, както и за служителите в тези структури, без да се предвиди такова за съдебните заседатели в Специализирания наказателен съд.
Според публични източници, допълнителното заплащане се налага заради „ … по-големия обем от работа и увеличената натовареност на магистратите в спецорганите, както и по-високата сложност на производствата.. .
Съгласно чл.66, ал.2 на ЗСВ съдебните заседатели имат еднакви права и задължения със съдиите в съдебния състав и по-високата сложност на производствата, както и по-големия обем на работа в Специализирания наказателен съд ще се отрази и на тяхната дейност.
Изразяваме категоричното си несъгласие с изключването на съдебните заседатели от кръга на лицата, за които се въвеждат допълнителни материални стимули за свършена работа.
Съюзът на съдебните заседатели в България се обръща към Вас и настоява за справедливо решаване на посочения проблем.
В случай, че текстовете за допълнително материално стимулиране на магистрати и съдебни служители в специализираните съдилища не бъдат оттеглени от ЗИД на ЗСВ, считаме за правилно съдебните заседатели да бъдат добавени в кръга на лицата, за които това стимулиране се предвижда.
Като изхождаме от факта, че съдебните заседатели не получават заплата, а възнаграждението им се определя въз основа на действително отработените часове, предлагаме в чл.73 на ЗСВ да се създаде нова алинея със следния текст:
„Съдебните заседатели в специализирания наказателен съд получават допълнително възнаграждение на всяко тримесечие в размер, определен по утвърдени от съответната колегия /пленума/ на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, чрез процентно увеличаване на размера на възнаграждението за час, определен в чл.73, ал.4 от ЗСВ, пропорционално на процентното допълнителното възнаграждение, получено от съдиите в съответните съдебни състави“.
Гр. София                                                                                                        Емилия Николова

16.10.2017г.                                                                                                      Председател на УС на ССЗБ

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.