Последни новини
Home / Законът / Шефът на САС Даниела Дончева пред De Fakto: Сигнализирах Сотир Цацаров с обвиненията срещу мен, да проверят има ли корупция в съда!

Шефът на САС Даниела Дончева пред De Fakto: Сигнализирах Сотир Цацаров с обвиненията срещу мен, да проверят има ли корупция в съда!

Defakto.bg

В сигнали до главния прокурор Сотир Цацаров, Инспектората и ВСС председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева настоява да се проверят отправените й обвинения „за осъществени от мен корупционни действия“, съобщи пресцентърът на Софийския апелативен съд.

De Fakto се обърна към съдия Дончева с допълнителни въпроси. Тя поясни: “ Нямам какво да крия, затова от главния прокурор искам да бъде направена проверка по  твърденията на съдия Василев за осъществени корупционни действия от моя страна.  От Инспектората към ВСС настоявам да бъдат  проверени всички мои  актове като административен ръководител, съобразно твърденията на съдия Василев.  А също и да се  извърши пълна проверка на движението на визираното от съдия него дело –  от образуването му, до настоящия момент, а при преценка на ИВСС и на всички дела в 6-и състав на ТО на САС.
 Дончева ще уведоми за скандала и поисканите проверки и  председателят на Върховния касационен съд. С писмото до Висшия съдебен съвет председателят на Апелативен съд – София уведомява магистратите за предприетите действия по случая до този момент.

Исканията на Даниела Дончева са в  отговор на безпрецедентното заявление на съдия Милен Василев от същия съд,  разлепено на таблото на съда и станало публично достояние миналия четвъртък. В него магистратът обвинява Дончева в незаконни размествания на търговските състави и заявява, че е налице „силно съмнение за корупция“. Сочи конкретика – председателката незаконно го е изолирала от дело с материален интерес над 102 млн.лв., като това е станало в нарушение на изричното законово изискване общото събрание на съда да определя персоналния състав на отделенията в него.

Както De Fakto писа, делото е за включване в списък на кредиторите в процедура за обявяване в несъстоятелност, една от страните е дружеството „Евробилд 2003“ на Бисер Лазов, основен прокурорски свидетел за източването на КТБ.

След поисканите проверки, на въпрос на De Fakto към председателят на САС – има ли обяснение за нестандартната реакция на съдия Василев, Дончева отговори: „За мен е необяснимо как от всички поне 100 дела, които има при него, той обръща внимание тъкмо на това.  Изненадана съм, защото никога досега не съм имала конфликти нито със съдия Василев, нито с друг от колегите ми.  Името ми никога не е замесвано в подобни скандали.“.

Питаме – по делото се появи името на главния  свидетел на  прокуратурата по КТБ Бисер Лазов, да не би това да е причина за специалното внимание към него, а отговорът е:  „Нямам представа дори какъв е предмета на това дело.  Аз не съм извършвала никакви процесуални  действия  по него, дори не съм го чела.  Нямах представа кои са страните по него, от твърденията на съдия  Василев разбрах кои са те.  За мен това не прави делото специално, но няма да се поддам на натиск да се отведа от него.  Учудвате се, че не съм чела още делото?  Ами просто не му е дошла датата,  то е  насрочено за ноември месец,  аз делата си чета общо взето „заседание за заседание„.

Въпрос:  Как ще отговори на укорите, че е изземването на делото от съдията не е минало през принципа на случайния подбор, а се е озовало при нея?

С една обща заповед съм разпоредила размествания и на други дела.  Така е било винаги в този съд. Единствено председателят на съда може да председателства състави в различни отделения“,  е нейният отговор.  Ако в подобни случаи делата се озоват при нови докладчици, те трябва да се гледат  след половин година. Тогава влизаме в проблема за бавното правосъдие.  А материята на  търговските дела не е нова за мен,  казва съдия Дончева.   Добавя: Добре е да се знае, че  досега при  нито една от проверките на инспектората  и на ВКС не е имало забележки за  подобно „изземване “ на дела, а  проверките не са никак малко“.

И приканва: Намерете съдия Василев, питайте го, защо смята това дело за особено важно и след това да се види кой какви интереси има!

 

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.