Последни новини
Home / Законът / В петък тръгва дело за отхвърления референдум от СОС срещу презастрояването на ж.к. „ Младост”

В петък тръгва дело за отхвърления референдум от СОС срещу презастрояването на ж.к. „ Младост”

Defakto.bg

Делото за референдума срещу презастрояването на „Младост“ започва този петък, 20 октомври, от 9:00 часа в Административен съд – София (ул. Георг Вашингтон №17).  „Очакваме всички заинтересувани граждани да дойдат, за да дадем  гласност на проблема си – за това  апелира  ИК за „Зелена Младост” , който  обжалва решението на СОС, отхвърлило  искането на  жителите на „Младост“ да  проведат референдум срещу презастрояването в района.
Искахме референдум за временна забрана на строителството в „Младост“, а Столична община обяви гражданите, че са „некомпетентни да решават такъв важен въпрос“, независимо че той засяга собственото им бъдеще.  Отхвърленото искане е  причина делото  да влезе в съда, сочи  изпълнителният  комитет.

Против протеста застанаха  общинските съветници от ГЕРБ и главният архитект на София Здравко Здравков,  допълват протестиращите. Здравков се е обявил против мораториума на  строителството в „Младост“,  защото това щяло да блокира  всякакви мероприятия в квартала,  нямало да може да смени дори уличното осветление.  На това протестиращите отговарят, че досега презастрояването не е осветило улиците на „Младост“,  хората няма къде да паркират, а тъй като на  тротоарите няма колчета,  колите влизат направо в градинките.   Но  срещу тези факти „ арх. Здравков обещал на  „Младост“ още  430 000 кв. м нови застроявания”.

Така,  по сметките на инициатвния комитет – при  115 хил жители на „Младост” (реално – двойно повече) в момента, на човек се падат по около 7кв. м. Озеленяване. Но ако бъдещите строежи с площ 430 000 кв м. се увеличат,  населението на квартала ще нарастне  с поне 1/3, така че на човек ще се пада по около 5 квадрата зелена площ.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.