Последни новини
Home / Законът / В петък тръгва дело за отхвърления референдум от СОС срещу презастрояването на ж.к. „ Младост”

В петък тръгва дело за отхвърления референдум от СОС срещу презастрояването на ж.к. „ Младост”

Defakto.bg

Делото за референдума срещу презастрояването на „Младост“ започва този петък, 20 октомври, от 9:00 часа в Административен съд – София (ул. Георг Вашингтон №17).  „Очакваме всички заинтересувани граждани да дойдат, за да дадем  гласност на проблема си – за това  апелира  ИК за „Зелена Младост” , който  обжалва решението на СОС, отхвърлило  искането на  жителите на „Младост“ да  проведат референдум срещу презастрояването в района.
Искахме референдум за временна забрана на строителството в „Младост“, а Столична община обяви гражданите, че са „некомпетентни да решават такъв важен въпрос“, независимо че той засяга собственото им бъдеще.  Отхвърленото искане е  причина делото  да влезе в съда, сочи  изпълнителният  комитет.

Против протеста застанаха  общинските съветници от ГЕРБ и главният архитект на София Здравко Здравков,  допълват протестиращите. Здравков се е обявил против мораториума на  строителството в „Младост“,  защото това щяло да блокира  всякакви мероприятия в квартала,  нямало да може да смени дори уличното осветление.  На това протестиращите отговарят, че досега презастрояването не е осветило улиците на „Младост“,  хората няма къде да паркират, а тъй като на  тротоарите няма колчета,  колите влизат направо в градинките.   Но  срещу тези факти „ арх. Здравков обещал на  „Младост“ още  430 000 кв. м нови застроявания”.

Така,  по сметките на инициатвния комитет – при  115 хил жители на „Младост” (реално – двойно повече) в момента, на човек се падат по около 7кв. м. Озеленяване. Но ако бъдещите строежи с площ 430 000 кв м. се увеличат,  населението на квартала ще нарастне  с поне 1/3, така че на човек ще се пада по около 5 квадрата зелена площ.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.