Последни новини
Home / Законът / Министър Цачева свиква извънредно заседание на Съвета за реформа в съдебната система

Министър Цачева свиква извънредно заседание на Съвета за реформа в съдебната система

Defakto.bg

 

Цецка Цачева

Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква извънредно заседание на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система на 20 октомври от 9 .00 ч.

В дневния ред е включено обсъждане на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от група народни представители на 5.10.2017 г. и обсъждане на създаване на работна група за изменение и допълнение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „право“ професионална квалификация „юрист“.

Проектът за „бонусите“ до 6 заплати годишно в спецправосъдието, който миналия петък мина на първо четене в парламента, е подложен на сериозна критика за двоен стандарт спрямо магистратите . В понеделник възмущение изразиха и  съдебните заседатели. Те поставиха логичен въпрос – ако  ще бъдат давани „бонуси“ на съдиите, прокурорите, следователите и служителите в спецправосъдието, защо са пренебрегнати заседателите по делата.

Тази седмица правната комисия на парламента ще гледа за второ четене поправките в съдебния закон, внесени от седем депутати. Бяха поети ангажименти текстовете за „бонусите“ да бъдат коригирани, възможно е и да отпаднат.

В понеделник, след  критиките на Венецианската комисия,  Цецка Цачева  настоя  за нова редакция на още топлите поправки в Закона за съдебната власт от тази година, свързани с отстраняването на магистрати.  Министерството дори предложи нов текст, за да бъде предотвратено  автоматично им отстраняване при искане на главния прокурор, а във всеки случай (ако обвинението не е във връзка със службата му) необходимостта  от отстраняване да се преценява конкретно за всеки магистрат от съответната колегия на ВСС.

На практика искането на Цачева е да се зачертаят част от промените в Закона за съдебната власт, предложени тази година пак от група депутати и приети от мнозинството в парламента въпреки критиките на юристи и съсловни организации.

 

About De Fakto

Проверете също

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

На първо четене (засега) парламентът освободи следствието от опека на прокуратурата и го обяви за независима служба

Депутатите приеха  законопроектите на МС и Възраждане за  промени в Закона за съдебнат власт Парламентът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.