Последни новини
Home / Законът / Очаква се парламентът да въведе 10-годишна абсолютна давност за всички задължения

Очаква се парламентът да въведе 10-годишна абсолютна давност за всички задължения

Defakto.bg

 

На извънредно заседание във вторник се очаква депутатите да приемат окончателно поправките в Гражданския процесуален кодекс ( ГПК).   Сред множество изменения, свързани с отношенията „кредитор- длъжник” е и въвеждането на  10-годишна абсолютна давност за всички задължения.  На първо четене парламентът одобри тази промяна в закона.  В момента няма възможност за физическите лица, когато не могат да  погасят своите изискуеми задължения, да започва процедура по фалит. Това води до все по-голямо затъване на длъжниците.

У нас има въведени три и петгодишна погасителна давност, която обаче не е абсолютна. С всяко едно действие на кредитора, било то със завеждане на съдебно дело, било то с изпълнителното производство и с всяко действие на съдебния изпълнител, тази давност се прекъсва и почва да тече отново.

Така на практика, когато се продаде цялото имущество на длъжника само с една справка в изпълнителното производство давността продължава да тече, да се трупат наказателни лихви и разноски.  Има случаи, когато почине длъжникът, кредиторът да има претенции към неговите наследници. Законопроектът гласи, че от момента, в който задължението стане изискуемо и изминат 10 години, то потребителят само с едно изявление може да уведоми кредитора, че давността е минала. Това означава, че дългове, които не са изплащани след  2007 г. и независимо дали се водят съдебни дела, или изпълнителни производства, ще се водят за погасени.

Друг важен акцент  е  ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнители. Идеята е да се дадат възможности на длъжника доброволно да се издължава,  като се намали размерът на първоначалната доброволна вноска от 30 на 20 процента от задължението. Част от предложенията засягат и промяна в начина на връчване на уведомления и съдебни книжа, в изпълнителното производство и в касационното обжалване.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Един коментар

  1. Илия Илиев

    Както винаги, това ,което е обещано , е изпълнено!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.