Последни новини
Home / Законът / Очаква се парламентът да въведе 10-годишна абсолютна давност за всички задължения

Очаква се парламентът да въведе 10-годишна абсолютна давност за всички задължения

Defakto.bg

 

На извънредно заседание във вторник се очаква депутатите да приемат окончателно поправките в Гражданския процесуален кодекс ( ГПК).   Сред множество изменения, свързани с отношенията „кредитор- длъжник” е и въвеждането на  10-годишна абсолютна давност за всички задължения.  На първо четене парламентът одобри тази промяна в закона.  В момента няма възможност за физическите лица, когато не могат да  погасят своите изискуеми задължения, да започва процедура по фалит. Това води до все по-голямо затъване на длъжниците.

У нас има въведени три и петгодишна погасителна давност, която обаче не е абсолютна. С всяко едно действие на кредитора, било то със завеждане на съдебно дело, било то с изпълнителното производство и с всяко действие на съдебния изпълнител, тази давност се прекъсва и почва да тече отново.

Така на практика, когато се продаде цялото имущество на длъжника само с една справка в изпълнителното производство давността продължава да тече, да се трупат наказателни лихви и разноски.  Има случаи, когато почине длъжникът, кредиторът да има претенции към неговите наследници. Законопроектът гласи, че от момента, в който задължението стане изискуемо и изминат 10 години, то потребителят само с едно изявление може да уведоми кредитора, че давността е минала. Това означава, че дългове, които не са изплащани след  2007 г. и независимо дали се водят съдебни дела, или изпълнителни производства, ще се водят за погасени.

Друг важен акцент  е  ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнители. Идеята е да се дадат възможности на длъжника доброволно да се издължава,  като се намали размерът на първоначалната доброволна вноска от 30 на 20 процента от задължението. Част от предложенията засягат и промяна в начина на връчване на уведомления и съдебни книжа, в изпълнителното производство и в касационното обжалване.

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Един коментар

  1. Илия Илиев

    Както винаги, това ,което е обещано , е изпълнено!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.