Последни новини
Home / Законът / Нова схема за заплатите на министри, зам. министри, шефове на кабинетите и вицепремиери

Нова схема за заплатите на министри, зам. министри, шефове на кабинетите и вицепремиери

Defakto.bg

Правителството е одобрило нов начин за определяне на основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на министър-председателя, на заместник министър-председателите и на министрите. Това е станало с промени в  ПМС №67 от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности.

Основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на политически кабинети ще се определят в процент от основната месечна заплата на министър. Съображението е така да се  поддържа определена йерархия на възнагражденията в контекста на спецификата на функциите им.

По този начин размерите на основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на заместник-министър председателите ще бъдат 85 на сто от основната месечна заплата на министър, на началника на кабинета на министър-председателя – 90 на сто от основната месечна заплата на министър, а на началниците на кабинетите на министрите – 80 на сто от основната месечна заплата на министър.

Като се има предвид, че министерската заплата е 35% над тази на депутатите, или 4187 лв. към момента, след обнародване на постановлението – заместник-министрите ще се разписват срещу 3558 лв. месечно. Същото възнаграждение ще получават и началниците на кабинетите на вицепремиерите. Началник кабинет на министър ще получава 80% от основното възнаграждение на министър, или 3349 лв. Заплатата на началника на кабинета на премиера ще е 90% от основната министерска заплата, което означава, че ще нарасне от сегашните 3100 лв. на 3768 лв.
Върху тези основни заплати ще се изчислява и добавя добавката за прослужено време, т.нар. класове. Тази добавка беше премахната само за държавните служители, не и за политическите лица в министерствата.

Необходимите средства за изпълнение на постановлението ще се осигуряват в рамките на утвърдените средства за разходи за персонал по съответните бюджети на ведомствата, сочи пресцентърът на МС.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Изолацията на болни от COVID-19 и контактните лица намалява от днес – 18 август

Продължителността на изолацията на болни от COVID-19, както и карантината за контактните лица, се съкращава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.