Последни новини
Home / Законът / Нова схема за заплатите на министри, зам. министри, шефове на кабинетите и вицепремиери

Нова схема за заплатите на министри, зам. министри, шефове на кабинетите и вицепремиери

Defakto.bg

Правителството е одобрило нов начин за определяне на основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на министър-председателя, на заместник министър-председателите и на министрите. Това е станало с промени в  ПМС №67 от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности.

Основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на политически кабинети ще се определят в процент от основната месечна заплата на министър. Съображението е така да се  поддържа определена йерархия на възнагражденията в контекста на спецификата на функциите им.

По този начин размерите на основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на заместник-министър председателите ще бъдат 85 на сто от основната месечна заплата на министър, на началника на кабинета на министър-председателя – 90 на сто от основната месечна заплата на министър, а на началниците на кабинетите на министрите – 80 на сто от основната месечна заплата на министър.

Като се има предвид, че министерската заплата е 35% над тази на депутатите, или 4187 лв. към момента, след обнародване на постановлението – заместник-министрите ще се разписват срещу 3558 лв. месечно. Същото възнаграждение ще получават и началниците на кабинетите на вицепремиерите. Началник кабинет на министър ще получава 80% от основното възнаграждение на министър, или 3349 лв. Заплатата на началника на кабинета на премиера ще е 90% от основната министерска заплата, което означава, че ще нарасне от сегашните 3100 лв. на 3768 лв.
Върху тези основни заплати ще се изчислява и добавя добавката за прослужено време, т.нар. класове. Тази добавка беше премахната само за държавните служители, не и за политическите лица в министерствата.

Необходимите средства за изпълнение на постановлението ще се осигуряват в рамките на утвърдените средства за разходи за персонал по съответните бюджети на ведомствата, сочи пресцентърът на МС.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.