Последни новини
Home / Законът / Общо събрание на Софийския апелативен съд утре, 25 магистрати искат дебат за „корупционния“ скандал

Общо събрание на Софийския апелативен съд утре, 25 магистрати искат дебат за „корупционния“ скандал

Defakto.bg

На насроченото за утре общо събрание на Софийския апелативен съд (САС) като точка в дневния ред да се включи и обсъждане на „корупционния“ скандал в съда. Под това настояване са се подписали 25 магистрати от САС – повече от 1/3 от изискваните по закон (щатният състав в съда е около 60 човека).

Конкретно 25-те искат дебат по заповедите на председателя на съда Даниела Дончева за размествания в съставите на търговското отделение, както и ще настояват за приемането на изрични правила за определянето на съставите в САС и „преминаването“ на съдии от един към друг от тях.

Поводът е заявлението на Милен Василев от САС за „размествания“, в резултат на които той отива да гледа делата на бившия зам.-председател на съда и настоящ кадровик Стефан Гроздев, а Даниела Дончева заема неговото (на Василев) място в състав и, съответно, неговите дела. В заявлението като обяснение за ставащото се сочеше едно конкретно търговско дело с интерес за над 100 милиона и страна дружество на основния прокурорски свидетел по КТБ и се изтъкваха „съмнения за корупция“.

В отговор председателят Дончева сезира Сотир Цацаров, Инспектората и съдийската колегия на ВСС с настояване да се провери дали е корумпирана. Пред De Fakto тя заяви, че няма от какво да се притеснява, спазвала е закона, а и изобщо още не е чела конкретното дело. И че тя самата също би искала да чуе думата на общото събрание.

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.