Последни новини
Home / Законът / Рокади на зам.-председатели във ВКС по искане на Лозан Панов

Рокади на зам.-председатели във ВКС по искане на Лозан Панов

Defakto.bg

Досегашният зам.председател на Върховния касационен съд и шеф на Гражданската колегия Красимир Влахов да бъде заменен от Светла Димитрова. За това свое предложение е уведомил днес Лозан Панов общото събрание на колегията.

Красимир Влахов

Влахов, както и Павлина Панова (шеф на Наказателната колегия на ВКС) бяха „наследени“ от Панов от предишния председател Лазар Груев, но след встъпването на наследника му получиха изричната подкрепа на оглавяваните от тях колегии. А Лозан Панов декларира, че ще се съобрази с тяхното мнение. След близо три години на поста обаче той вече иска да подбере „свой екип“. Единственият „нов“ зам.председател е Дария Проданова, която застана начело на Търговската колегия, след като предшественичката й Таня Райковска стана конституционен съдия.

Зам.-председателите нямат самостоятелни мандати – те отпаднаха от Закона за съдебната власт, в подкрепа на екипния принцип на работа. Предложенията обаче се представят на пленумите на върховните съдилища за становища. Рокадата между Влахов и Димитрова предстои да бъде обсъдена и там.

Днес досегашният зам.-председател на Гражданската колегия е получил „висока оценка“ за работата си, както и подкрепата на своите колеги. Влахов ще остане редови върховен съдия. А, според негови колеги, той „няма драма“ с факта, че не ще е началник. Но остава известно огорчение – именно Красимир Влахов изнесе и току-що приключилия ремонт на ГПК.

Светла Димитрова

Светла Димитрова, която Панов ще предложи за зам.-председател, е дългогодишен съдия също с добро име. Тя беше и член на ЦИК от квотата на БСП, а на последния пряк съдийски избор за ВСС оглавяваше Избирателната комисия.

Ето съобщението на ВКС:

„На 18.10.2017 г. бе проведено Общо събрание на съдиите от Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС), свикано от заместник-председателя на съда и ръководител на Гражданската колегия Красимир Влахов. При разискване на точка от дневния ред, свързана с обсъждане на промяна в ръководството на колегията, председателят на ВКС Лозан Панов информира върховните съдии, че ще упражни правомощието си по чл. 168, ал. 2 от Закона за съдебната власт да предложи нов заместник на председателя на ВКС и ръководител на Гражданската колегия.

В рамките на проведеното Общо събрание съдиите от Гражданската колегия изразиха положителната си оценка за дейността на съдия Красимир Влахов като заместник на председателя на ВКС, своята благодарност към него и очакването си добрата работа и екипността да продължат да бъдат характерни за Гражданската колегия и при следващия й ръководител“.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.