Последни новини
Home / Законът / 57 неправителствени организации протестират срещу цензура, заложена в директива за авторските права

57 неправителствени организации протестират срещу цензура, заложена в директива за авторските права

Defakto.bg

57 неправителствени организации, сред които е и Българският хелзинкски комитет,  са изпратили  отворено писмо до Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет с призив да бъде  премахнат  член 13 от предложението за Директива за авторските права в Цифровия единен пазар.
Ако бъде приет, член 13 би задължил доставчиците на интернет услуги да филтрират съдържанието, което потребителите споделят или съхраняват посредством техните услуги, се сочи в съобщение на БХК.

„Филтърът за цензура“ би засегнал платформи за споделяне на видеоклипове като YouTube, Dailymotion или Vbox7, блогове, включително WordPress, Blogger, Tumblr и др.,информационни портали като Wikipedia, социалните мрежи Twitter и Facebook, платформи за споделяне на документи като Dropbox и Google Drive, както и всяка друга услуга, която позволява на потребителите си да качват съдържание.
Правозащитниците смятат, че подобно предложение ще доведе до прекомерно филтриране и изтриване на съдържанието на потребителите, като едновременно с това ще се въведе и мониторинг на активността им онлайн. Подобни условия биха довели до  нарушаване на свободата на изразяване, свободата на информацията и неприкосновеността на личния живот. Такава намеса е неоправдана особено предвид факта, че вече съществуват правила, задължаващи доставчиците на услуги да премахват всяко съдържание, което нарушава авторски права, след като им бъде съобщено за това.
Член 13 ще доведе до правна несигурност, в резултат на която онлайн компаниите няма да имат друга опция, освен да извършват мониторинг и да филтрират комуникациите на гражданите на Европейския съюз. Той противоречи и на съществуващите правила и съдебна практика на Европейския съд, който на два пъти е отхвърлял подобни предложения.
Предвид всички тези аргументи, неправителствените организации призовават европейските институции да „изтрият“ член 13 от предложенията за промени.
Според Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет, подобна разпоредба преследва легитимна цел – защита на авторските права. „Тя обаче е формулирана по начин, който допуска наред с незаконното съдържание да се премахват и легитимни форми на изразяване, което е недопустимо“, допълва той.
Директивата предстои да бъде разгледана от Европейския парламент и от Съвета.

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.