Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов и колежка „поправят“ поправките си за отстраняването на магистрати, но не и за „спецбонусите“

Данаил Кирилов и колежка „поправят“ поправките си за отстраняването на магистрати, но не и за „спецбонусите“

Defakto.bg

Критиките на Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия, този път донякъде дават резултат.

В началото на седмицата, позовавайки се на доклада на четиримата представители на Венецианската комисия, правосъдният министър Цецка Цачева настоя за „корекции“ на приетите тази година поправки в съдебния закон, свързани с отстраняването на магистрати. Конкретно тези промени на практика предвидиха съдии, прокурори и следователи да бъдат отстранявани от ВСС почти автоматично, независимо от престъплението за което са обвинени, стига главният прокурор да го поиска.

А на 17 октомври шефът на правната комисия на парламента Данаил Кирилов и колегата му Анна Александрова, и двамата от ГЕРБ, са внесли корекциите за отстраняването в пожеланата от Цачева посока. Забележителното е, че двамата депутати бяха и сред авторите на обратните изменения, разкритикувани от Венецианската комисия.

Сега „поправките на поправките“, предложени от Кирилов и Александрова, предвиждат задължително отстраняване от длъжност на магистрати само ако са обвинени за престъпления, пряко свързани със службата им, до приключването на наказателното производство. А извън тези случаи съответната колегия на ВСС да „може“ да гласува отстраняване по искане на главния прокурор, след като преди това“може“ да изслуша съответния съдия, прокурор или следовател.

И още – срокът на временното отстраняване от длъжност не може да надвишава този по чл. 234, ал.8 от НПК (на мерките за неотклонение), а след неговото изтичане, както и при спиране на наказателното производство магистратът може да поиска да бъде възстановен. За срока на отстраняването се получава и възнаграждение в размер на минималната работна заплата.

В същото време Данаил Кирилов и депутати от ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти и „Воля“ не се отказват от внесените и приети на първо четене промени за „бонусите“ за спецправосъдието до 6 заплати отгоре годишно. Въпреки сериозните критики на върховни съдии, Съюза на съдиите, както и от този на съдебните служители, в тези текстове се правят само технически корекции.

Проектите ще се обсъждат на заседание на правна комисия за второ четене днес. А за утре министър Цачева е насрочила заседание на Съвета за съдебна реформа, на което да се обсъдят включително „спецбонусите“. Ако днес комисията ги одобри за второ четене, интересно какво ще прави съветът?

 

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.