Последни новини
Home / Законът / Общото събрание на САС отказа да се произнася по „съмнения за корупция“ срещу председателя Дончева, не порица и съдия Василев

Общото събрание на САС отказа да се произнася по „съмнения за корупция“ срещу председателя Дончева, не порица и съдия Василев

Defakto.bg

След емоционално общо събрание съдиите от Софийския апелативен съд отказаха да излязат със становище по отправените обвинения срещу председателя Даниела Дончева за незаконни размествания на магистрати и изземване на дела със „съмнения за корупция“. Те се съдържаха в заявлението на съдия Милен Василев, станало публично.

В същото време събранието е отхвърлило и обратното настояване – да обяви за недопустимо поведението на Василев, сиреч да го осъди.

Аргументите са, че е извън правомощията на събранието да установява и събира факти, това трябва да направят проверките на ВКС, на Инспектората, а становище да вземе съдебният съвет, разказаха магистрати пред De Fakto. И още – общото събрание не е етична комисия, та да раздава оценки за поведението на колегите си.

Събранието обаче е препоръчало на председателя Даниела Дончева да се създадат правила за премествания на съдии от един състав в друг, казаха магистрати от САС.

На моменти емоциите са надделявали, стигало се е до високи тонове на изказвания, споделиха очевидци.

А от пресслужбата на Софийския апелативен съд изпратиха следното съобщение:

„Общото събрание на Апелативен съд – София единодушно отказа да вземе становище по т.нар. „заявление” на съдията Милен Василев от Търговско отделение на съда, закачено в коридора преди седмица и пуснато в социалните мрежи 4 дни по-късно.
В него се твърдеше, че имало „скандални действия на председателя на САС”. Беше посочено още, че издадената от съдия Дончева заповед за влизане на съдия Василев в друг съдебен състав на ТО на САС е незаконна и освен това със „силен корупционен мирис”, като целта й е да бъдат овладяни делата, по които той е бил докладчик и най-вече т.д. №2632/2017 г.
Магистрати от Общото събрание изразиха мнения, че внушенията, които се правят чрез заявлението са недопустими, а начинът, по който то е разпространено в коридора и впоследствие в медиите – неприемлив.
Съдия Милен Василев изрази съжаление, че е подписал въпросното заявление „с неуважение” и повтори, че не разполага с доказателства за „проява на корупция”.
Общото събрание на Апелативен съд – София отказа да вземе становище и по заповедта за влизане на съдия Василев в друг съдебен състав. Магистратите приеха, че това не е в тяхната компетентност, още повече че по въпроса вече са сезирани и правят проверки Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на Р. България, както и Върховният касационен съд.
Общото събрание на Апелативен съд – София прие и решение, според което е изцяло в правомощията на председателя на съда – следващо от Закона за съдебната власт – разпределянето на съдиите по състави.“

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

2 коментара

  1. Тодор Бойчев

    „Общото събрание може да изразява становища по въпроси, свързани с организацията на дейността на съда, които са от компетентността на председателя на апелативния съд, при направено предложение от не по-малко от една трета от съдиите.“ – чл.104, ал.3 от Закона за съдебната власт

    Защо си мисля, че пак някой не познава закона?

  2. Лош батко

    Кой го интересува какви правомощия има Общото събрание, бе, Бойчев?

    Не можем да очакваме правнообосновано поведение. Сами сте си виновни затова, след като коректива /северена/ е на такова ниво, на такова ниво ще бъде и персоналния състав на органите, призвани да прилагат правото в тази дэржаво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.