Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС потвърди блокираните сметки на бившия президент на Украйна Виктор Янукович и сина му

Съдът на ЕС потвърди блокираните сметки на бившия президент на Украйна Виктор Янукович и сина му

Defakto.bg
Бившият президент на Украйна Виктор Янукович

Съдът на ЕС днес е потвърдил замразяването на  финансовите средства на бившия президент на Украйна Виктор Янукович и на сина му Олександър, за периода от 6 март 2015 до 6 март 2016 г. Това е само едно многобройните дела, които Янукович – баща  и син, водят пред Съда в Люксембург заради включването им в Списъка на Съвета за запори на банковите сметки и др. , като продължение на кризата в Украйна от края на 2013 година.

На  5 март 2014 г. Съветът на министрите замрази финансовите средства и икономическите ресурси на множество лица,  разследвани за  присвояването на финансови средства в Украйна влязоха в  „черния списък“ на ЕС като „отговорни за отклоняване на украински държавни средства и в злоупотреба с власт, довели до пропуснати ползи за украинските публични финанси“.

Бившият президент на страната Виктор  Янукович и един от синовете му, Олександър Янукович, са в списъка и за периода от 6 март 2014 г. до 5 март 2015 г.  финансовите им  средства са били замразени. След това от  6 март 2015 г. срокът на мярката за замразяване  е продължен с една година.  Мотивът е продължаващото разследване по повдигнатите обвинения на  двамата в Украйна.

Виктор Янукович и Олександър Янукович  са оспорили  най напред  пред Общия съд на ЕС блокирането на финансовите им средства за период от две години –  от 6 март 2014 г. до 6 март 2016 г.

На 15 септември 2016 г.1 Общият съд е отменил замразяването от 6 март 2014 г. до 5 март 2015 г. – не са били спазени критериите за включване в списъка.  Съдът обаче е потвърдил  запорите на парите за следващия период, от  6 март 2015 г. до 6 март 2016 г 2. (ПС 97/16)  Именно  замразяването на банковите сметки  за това време е  било предмет на днешното решение на Съда.

Съдът е обявил, че от съмненията на двамата в безпристрастността на украинската съдебна система, не могат да се направят изводи срещу  правдоподобността на повдигнатите им  обвинения за присвояване на публични средства, както и не можело да се установи, че проблемите в украинската съдебна система са ги засегнали.  (C-598/16).

В същия дух Съдът потвърждава, че Съветът не е бил длъжен да изисква от украинските власти допълнителна проверка на деянията, в които са  били обвинени Янукович и син, защото не са изтъкнати аргументи, които да поставят под съмнение  наказателното им преследване.

А каквото и да означава  това по едно конкретно дело, според Съда,  Общият съд правилно е приел, че замразяването на парите им е съвместимо с възприетия критерий за включване в списъка (на лица, за които е установено, че са отговорни за присвояването на финансови средства, принадлежащи на украинската държава), „тълкуван в светлината на целта за утвърждаване и подкрепа на правовата държава в Украйна“.

1 Решения на Общия съд от 15 септември 2016 г., Viktor Fedorovych Yanukovych/Съвет (T-346/14) и Oleksandr Viktorovych Yanukovych/Съвет (T-348/14), вж. ПС №97/16.

2 Срокът на наложената мярка за замразяване на финансовите средства на Виктор Янукович и Олександър Янукович вече е продължен с още една година, до 6 март 2017 г. Продължаването на срока е обжалвано както от Виктор Фьодорович Янукович (дело T-244/16), така и от Олександър Викторович Янукович (дело T-245/16). Впоследствие срокът на наложената мярка за замразяване на финансови средства е продължен отново с една година, до 6 март 2018 г. Виктор Фьодорович Янукович (дело T-285/17) и Олександър Викторович Янукович (дело T-286/17) обжалват и това продължаване на срока.

 

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.