Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС потвърди блокираните сметки на бившия президент на Украйна Виктор Янукович и сина му

Съдът на ЕС потвърди блокираните сметки на бившия президент на Украйна Виктор Янукович и сина му

Defakto.bg
Бившият президент на Украйна Виктор Янукович

Съдът на ЕС днес е потвърдил замразяването на  финансовите средства на бившия президент на Украйна Виктор Янукович и на сина му Олександър, за периода от 6 март 2015 до 6 март 2016 г. Това е само едно многобройните дела, които Янукович – баща  и син, водят пред Съда в Люксембург заради включването им в Списъка на Съвета за запори на банковите сметки и др. , като продължение на кризата в Украйна от края на 2013 година.

На  5 март 2014 г. Съветът на министрите замрази финансовите средства и икономическите ресурси на множество лица,  разследвани за  присвояването на финансови средства в Украйна влязоха в  “черния списък” на ЕС като “отговорни за отклоняване на украински държавни средства и в злоупотреба с власт, довели до пропуснати ползи за украинските публични финанси”.

Бившият президент на страната Виктор  Янукович и един от синовете му, Олександър Янукович, са в списъка и за периода от 6 март 2014 г. до 5 март 2015 г.  финансовите им  средства са били замразени. След това от  6 март 2015 г. срокът на мярката за замразяване  е продължен с една година.  Мотивът е продължаващото разследване по повдигнатите обвинения на  двамата в Украйна.

Виктор Янукович и Олександър Янукович  са оспорили  най напред  пред Общия съд на ЕС блокирането на финансовите им средства за период от две години –  от 6 март 2014 г. до 6 март 2016 г.

На 15 септември 2016 г.1 Общият съд е отменил замразяването от 6 март 2014 г. до 5 март 2015 г. – не са били спазени критериите за включване в списъка.  Съдът обаче е потвърдил  запорите на парите за следващия период, от  6 март 2015 г. до 6 март 2016 г 2. (ПС 97/16)  Именно  замразяването на банковите сметки  за това време е  било предмет на днешното решение на Съда.

Съдът е обявил, че от съмненията на двамата в безпристрастността на украинската съдебна система, не могат да се направят изводи срещу  правдоподобността на повдигнатите им  обвинения за присвояване на публични средства, както и не можело да се установи, че проблемите в украинската съдебна система са ги засегнали.  (C-598/16).

В същия дух Съдът потвърждава, че Съветът не е бил длъжен да изисква от украинските власти допълнителна проверка на деянията, в които са  били обвинени Янукович и син, защото не са изтъкнати аргументи, които да поставят под съмнение  наказателното им преследване.

А каквото и да означава  това по едно конкретно дело, според Съда,  Общият съд правилно е приел, че замразяването на парите им е съвместимо с възприетия критерий за включване в списъка (на лица, за които е установено, че са отговорни за присвояването на финансови средства, принадлежащи на украинската държава), “тълкуван в светлината на целта за утвърждаване и подкрепа на правовата държава в Украйна”.

1 Решения на Общия съд от 15 септември 2016 г., Viktor Fedorovych Yanukovych/Съвет (T-346/14) и Oleksandr Viktorovych Yanukovych/Съвет (T-348/14), вж. ПС №97/16.

2 Срокът на наложената мярка за замразяване на финансовите средства на Виктор Янукович и Олександър Янукович вече е продължен с още една година, до 6 март 2017 г. Продължаването на срока е обжалвано както от Виктор Фьодорович Янукович (дело T-244/16), така и от Олександър Викторович Янукович (дело T-245/16). Впоследствие срокът на наложената мярка за замразяване на финансови средства е продължен отново с една година, до 6 март 2018 г. Виктор Фьодорович Янукович (дело T-285/17) и Олександър Викторович Янукович (дело T-286/17) обжалват и това продължаване на срока.

 

About De Fakto

Проверете също

Спецсъдът освободи от ареста Елена Динева, жената на Васил Божков, срещу гаранция от 750 хил. лв.

Спресъдът освободи под гаранция Елена Динева – жената до Васил Божков срещу  750 хил. лв. …

Президентът внася промени в Конституцията след избори, когато парламентът стане отново легитимен

Ще  внеса моите предложения за промени в Кноституцията след избори, когато българският парламент придобие отново …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.