Последни новини
Home / Законът / Делото за референдума в столичния квартал „Младост“ – отложено за 8 декември

Делото за референдума в столичния квартал „Младост“ – отложено за 8 декември

Defakto.bg

 

Административният съд отложи за 8 декември делото срещу отказа на Столичния общински съвет да се проведе референдум заради презастрояването на квартал „Младост“ . Причината за отлагането е събиране на доказателства, съобщи БНР. Съдебна експертиза трябва да провери верността на данните, обработени от ГРАО. От тази проверка зависи дали ще се окажат реални 14 000 подписа, събрани от комитета за „Зелен Младост“, който поиска референдума за застряването. От тях ГРАО призна 8000.

Ако се установи,  че над 10% от жителите на „Младост“ са поискали референдум, той е трябвало да бъде одобрен от Столичния общински съвет. На заседанието на Административния съд присъстваха членове на Инициативния комитет „За зелен „Младост“. В качеството си на гражданин бе призована и кметът на района Десислава Иванчева.
„Ще пледираме протоколът, който е от ГРАО, да се обяви за нищожен, тъй като по запитване от други неправителствени организации и, съответно от нас сме стигнали до извода, който МРРБ е изпратил до съответните неправителствени организации, че те самите нямат методика за проверка със стара дата на тези данни“, заяви  Иванчева пред БНР.

Делото за референдума срещу презастрояването на „Младост“ бе образувано след  решението на СОС да отхвърли искането на  живеещите в квартала столичани  за  референдум срещу презастрояването в района.  Искахме референдум за временна забрана на строителството в „Младост“, а Столична община обяви гражданите, че са „некомпетентни да решават такъв важен въпрос“, независимо че той засяга собственото им бъдеще, казват  от Инициативния кометите „ Зелена Младост”.

Гражданите на района се обявиха срещу обещаваните от общината още  430 000 кв. м нови застроявания”.

По  сметките на инициатвния комитет – при  115 хил жители на „Младост” (реално – двойно повече) в момента, на човек се падат по около 7 кв. м. озеленяване. Но ако бъдещите строежи с площ 430 000 кв м. се увеличат,  населението на квартала ще нарасне  с поне 1/3, така че на човек ще се пада по около 5 квадрата зелена площ.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.