Последни новини
Home / Законът / Кадрова драма във ВКС – уви, председателят притиска заместник да даде оставка

Кадрова драма във ВКС – уви, председателят притиска заместник да даде оставка

Defakto.bg

Върховният касационен съд е разбунен от ръководно-кадрова драма. Страстите са за  ръководителя на Гражданската колегия, който е и зам.-председател на ВКС, а напрежението ескалира след открит натиск от Лозан Панов към сегашния му заместник Красимир Влахов да си даде оставката. Това разказаха върховни съдии пред De Fakto. Подобни действия са недопустими – утре ще започнат да ни притискат и какви решения да вземаме по дела, категорични са те.

Случващото се изглежда необяснимо, защото председателят на ВКС няма нужда от оставки, за да издигне нов заместник. Законът за съдебната власт е категоричен – той, както и останалите административни ръководители, сами предлагат екипа, с който искат да работят. Предложените кандидати за зам.-председатели се изслушват от пленума на ВКС, който „може да изразява становище“. Председателят не е длъжен да се съобрази с това мнение, а решението за назначаването на номинираните от него заместници се гласува от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Красимир Влахов

В случая драмата не е дали Красимир Влахов ще остане зам.-председател на ВКС (очевидно няма), а в начина, по който се „осигурява“ смяната. Оставката е личен акт и избор. Никой, най-малкото съдия, не може да бъде принуждаван да я дава.

Потърсихме коментара на Лозан Панов. „Съдът няма да коментира лъжи и манипулации“, казаха от пресофиса му.

А историята, както я разказват магистратите,  е следната. В сряда на общо събрание на Гражданската колегия след дадена висока оценка за работата на Влахов и декларирана пълна подкрепа от колегите му към него, Панов ги информира за предстояща смяна и намерението си да предложи за зам.-председател съдия Светла Димитрова. Влахов, от своя страна, заявява, че ще изпълнява функциите си до назначаването на новия заместник. И още – ако не бил получил подкрепата на съдиите, оставката му е била въпрос на 20 секунди. Но при тази оценка не виждал какво налага да я дава.

На другия ден, в четвъртък, отново има общо събрание на Гражданската колегия, но не по организационни въпроси, а за тълкувателно дело. Малко преди началото му Влахов е извикан от Панов с настояване да даде оставка. Той отказва и драмата се пренася на заседанието на общото събрание, на което пристига и председателят. Пред съдиите Лозан Панов заявява, че чака оставката на Красимир Влахов, с когото вече не могат да работят заедно. В последвали изказвания подкрепата за Влахов е препотвърдена, а изумлението – пълно.  По този повод съдии си спомниха, че навремето един друг председател – покойния Иван Григоров и друг заместник – Благовест Пунев, въпреки че не са били първи приятели тихо и кротко са работили заедно, докато се избере нов зам.

Според магистрати в случая Панов може би се опасява предложението му за нов заместник да не получи нужното мнозинство във ВСС. „Декларирам, че ако аз стана причина съдия Димитрова да не бъде назначена, веднага ще си подам оставката“, е заявил Красимир Влахов пред събранието.

Пред De Fakto той не отрече станалото, но отказа коментар.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

3 коментара

  1. Красимир Влахов трябва да напусне завинаги юдикативата заради престъпление по служба от 15 април 2011 г. Обаче тогава престъплението му се прикри въпреки доказателствата. В една бяла държава веднага щеше да бъде пратен в затвора. Взе ли тогава 1000 лв. подкуп Красимир Влахов?

  2. Красимир Вл.

    взех и то неведнъж

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.