Последни новини
Home / Законът / Съветът за съдебна реформа: Против „бонусите“ в спецправосъдието, за съдебна защита на отстранените магистрати

Съветът за съдебна реформа: Против „бонусите“ в спецправосъдието, за съдебна защита на отстранените магистрати

Defakto.bg

Министър Цецка Цачева с мандат да представи становищата в пленарна зала

Няма нужда от специални „бонуси“ за спецправосъдието, и сега има възможности за материално стимулиране на магистрати, които са напълно достатъчни. Зад това становище са застанала членовете на Съвета за съдебна реформа към министъра на правосъдието на извънредното си заседание днес. В съвета участват представители на всички парламентарни сили, на ВСС, върховните съдилища, прокуратурата, на адвокатурата, на съсловните магистратски организации и други.

Днес те са обсъдили последните варианти на поправки в Закона за съдебната власт, внесени от народни избраници и одобрени късно снощи от мнозинството в правната комисия.

За взетите решения информираха от правосъдното ведомство. А от съобщението става ясно, че съветът не приема изключването на съдийското самоуправление при командировки „по изключение“, както и че подкрепя направени от зам.-председателя на ВКС Павлина Панова предложения занапред отстранените от длъжност заради повдигнато обвинение магистрати да имат право на съдебна защита. Зад това в комисията застана и представляващия ВСС Боян Магдалинчев, но не и депутатите.

На министър Цецка Цачева е гласуван мандат да представи в пленарна зала на второ четене становищата на съвета по промените в ЗСВ.

Какви са конкретните решения?

Съветът по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система не e възразил срещу  срещу предложенията на народните представители за промяна на процедурата по командироването на съдии, прокурори и следователи, съобщават от МП. Но е  постигнал консенсус, че това трябва да става само след вземане на становище от съответното общо събрание, отделение или колегия на приемащия орган на съдебната власт.

„Във връзка с предложенията за допълнително материално стимулиране на магистратите, предвидени в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от група народни представители, членовете на Съвета считат, че действащият текст от Закона за съдебната власт (чл. 233, ал. 6), който предвижда възможности за допълнително материално стимулиране на магистрати и съдебна администрация, е напълно достатъчен и не се налагат промени, с които да се дават повече права на специализираните структури в съдебната система.

По отношение на направеното искане на 16 октомври т.г. до парламента от министър Цачева за редакция на чл. 230 от ЗСВ, отнасящ се до промяна на механизма за отстраняване от длъжност на магистрати при повдигане на обвинение срещу тях, членовете на Съвета предлагат да се предвиди възможност за съдебен контрол върху решението на съответната колегия на Висшия съдебен съвет. Изрично да се посочи, че в случай на обжалване жалбата няма да спира изпълнението на решението.

По втората точка от дневния ред на извънредното заседание, свързана с промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „право“ професионална квалификация „юрист“, е взето решение да се създаде експертна работна група към Съвета. Тя трябва да извърши мониторинг и анализ на сега действащата наредба с оглед необходимостта от промени в нея. За ръководител на експертната работна група е определен директорът на Националния институт по правосъдие Миглена Тачева.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.