Последни новини
Home / Законът / Президентът подписа указ за шеф на ВАС, макар че не излиза утре в Държавен вестник ( обновена)

Президентът подписа указ за шеф на ВАС, макар че не излиза утре в Държавен вестник ( обновена)

Defakto.bg
Президентът Румен Радев е подписал указ за назначаването на Георги Чолаков като председател на Върховния административен съд. Това съобщиха в късния следобед от „Дондуков“ -2.
„На основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд.
 В съответствие с разпоредбите на Конституцията председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение“, се казва в съобщението.
Указът обаче не фигурира в утрешния брой на „Държавен вестник“, става ясно от анотацията в страницата на парламента http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.

Преди съобщението от президенството този факт навеждаше на размисли – утрешният е първият редовен брой на „Държавен вестник“, в който бе реално да се очаква указът, след като на 19 октомври с 20 срещу 4 гласа новият Висш съдебен съвет потвърди вота на предшествениците за Чолаков. И с решението си повторно предлага на държавния глава да го назначи за председател на ВАС. Решението от 19 октомври своевременно е изпратено в президенството.

На следващия ден, 20 октомври, имаше брой на „Държавен вестник“, но съдържанието обичайно се подготвя предварително, а добавки в последния момент влизат, ако са „спешни“. Случаят с ВАС не е такъв.

Президентът нямаше срок, в който да се произнесе по предложението на Висшия съдебен съвет – било то „първично“ или „повторно“.

Георги Чолаков на път към ВСС в деня на повторния избор

Историята с този отговорен вот, следен под лупа и от Еврокомисията, е известна. Седемгодишният мандат на сегашния председател на ВАС Георги Колев изтича на 22 ноември, а процедурата за негов наследник бе открита от предния ВСС. Номинирани бяха двама претенденти, и двамата от ВАС – шефът на отделение Георги Чолаков и известната съдийка Соня Янкулова (носител на приза на журналистите „Юрист на годината“ заради „особеното мнение“ по делото за лиценза на КТБ, зам.-министър на отбраната и на вътрешните работи в кабинетите „Саксборугготски“ и „Станишев“). Мнозинството в пленума на ВАС застана зад Георги Чолаков и официално го издигна за кандидат – право, дадено му с миналогодишните промени в Закона за съдебната власт. Янкулова също бе предложена – от трима членове на стария ВСС, две от които съдийки от Върховния административен съд. През септември процедурата се разви бързо и с 20 срещу 5 гласа на 11 септември предишният съвет избра Чолаков.

Президентът Румен Радев обаче даде да се разбере, че не намира за удачно подобен избор да се прави на финала на мандата на отиващите си съдебни кадровици. А на 4 октомври, в първия работен ден на новия ВСС, върна предложението за Чолаков. „Въпросът е принципен. Върнах предложението за избора на г-н Чолаков на новия ВСС, който е носител на нова легитимност. Очаквам нeговото предложение (на ВСС – б.р.) да е съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото. Имам такова право“, заяви тогава Радев пред журналисти. В самия указ за връщането нямаше мотиви, бе казано, че е за „за повторно предложение“.

Очевидно, според държавния глава, с повторния избор на 19 октомври, нещата са приключили.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.