Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата след сигнал на Антон Тодоров: Шефът на кабинета на президента Радев не е нарушавал закона

Прокуратурата след сигнал на Антон Тодоров: Шефът на кабинета на президента Радев не е нарушавал закона

Defakto.bg
Иво Христов, началник кабинета на президента

Софийска градска прокуратура е отказа да образува наказателно производство по сигнал от Антон Тодоров с твърдения за нарушения по  Закона за защита на класифицирана информация от началника – кабинета на президента Радев. Отказът е мотивиран с липса на престъпление, включително и нарушение   на ЗЗКИ и правилника за прилагането му.

В сигнала си  Антон Тодоров бе посочил, че при изпълнение на възложените му функции в качеството му на член на „Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет“, се е запознал със секретна шифрограма от Посолството на Р България във Вашингтон. Шифрограмата била адресирана до началника на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, а последният няма достъп до секретна информация, установено от ДКСИ. От това бившият депутат  бе извел заключение, че администрацията на президента нарушава закона.

На 5 октомври  Антон Тодоров  обяви пред депутатите, че  екип на ДАНС от десет дни работи в президентството, защото началникът на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, е чел секретна информация, без да има достъп до нея.  (Ставаше въпрос за документи, свързани с избора на България за покупка на нов боен самолет.   Тогава от ГЕРБ отново обвиниха президентът в лобизъм за шведския „Грипен“ и в ощетяване на другата оферта за американските бойни самолети Ф-16.)

  Ето и точните  думи на бившия вече депутат от ГЕРБ:  „Екип на ДАНС работи от 10 дни в президентството и сега ще кажа най-важното нещо – има унищожени документи в президентството, които са засечени от екипа на ДАНС и тези документи са свързани с четенето на тази шифрограма от човек, който няма допуск и това е Иво Христов. Когато излезе докладът на ДАНС, ще видите, че там е унищожена цялата преписка между Външно министерство и президентството и тогава ще трябва някой да обяснява кой е унищожавал“.

Официалният отговор за отказа на СГП, след лична проверка на прокурора, който я е извършил:

„На 26.02.2017 г. в администрацията на Президента е постъпила грама от МВнР, съдържаща класифицирана информация, представляваща „държавна тайна“, маркирана с гриф за сигурност „секретно“. Документът е регистриран в съответния входящ регистър и е предоставен на главния секретар на администрацията на Президента Димитър Стоянов.

В хода на проверката е установено, че макар в документа, съдържащ класифицирана информация да е посочено име на получател – Иво Христов – началник на кабинета на президента, този документ не му е предоставян от регистратурата, тъй като Христов няма достъп до класифицирана информация и не е преминал съответните изискуеми по закон обучения. Фактът, че е посочено конкретно лице като получател върху документ, съдържащ класифицирана информация не задължава служителите от регистратурата да му го предоставят.

Установено е от Софийска градска прокуратура, че независимо дали документът е адресиран до началника на кабинета, в случай, че съдържа класифицирана информация, той се докладва на главния секретар, каквото е сторено и със секретната грама.

В администрацията на Президента са спазени всички изисквания на ЗЗКИ и ППЗЗКИ и не са установени нарушения при обработването и съхраняването на класифицирана информация, както и условията и реда за предоставяне на достъп до нея“.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.