Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата след сигнал на Антон Тодоров: Шефът на кабинета на президента Радев не е нарушавал закона

Прокуратурата след сигнал на Антон Тодоров: Шефът на кабинета на президента Радев не е нарушавал закона

Defakto.bg
Иво Христов, началник кабинета на президента

Софийска градска прокуратура е отказа да образува наказателно производство по сигнал от Антон Тодоров с твърдения за нарушения по  Закона за защита на класифицирана информация от началника – кабинета на президента Радев. Отказът е мотивиран с липса на престъпление, включително и нарушение   на ЗЗКИ и правилника за прилагането му.

В сигнала си  Антон Тодоров бе посочил, че при изпълнение на възложените му функции в качеството му на член на „Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет“, се е запознал със секретна шифрограма от Посолството на Р България във Вашингтон. Шифрограмата била адресирана до началника на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, а последният няма достъп до секретна информация, установено от ДКСИ. От това бившият депутат  бе извел заключение, че администрацията на президента нарушава закона.

На 5 октомври  Антон Тодоров  обяви пред депутатите, че  екип на ДАНС от десет дни работи в президентството, защото началникът на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, е чел секретна информация, без да има достъп до нея.  (Ставаше въпрос за документи, свързани с избора на България за покупка на нов боен самолет.   Тогава от ГЕРБ отново обвиниха президентът в лобизъм за шведския „Грипен“ и в ощетяване на другата оферта за американските бойни самолети Ф-16.)

  Ето и точните  думи на бившия вече депутат от ГЕРБ:  „Екип на ДАНС работи от 10 дни в президентството и сега ще кажа най-важното нещо – има унищожени документи в президентството, които са засечени от екипа на ДАНС и тези документи са свързани с четенето на тази шифрограма от човек, който няма допуск и това е Иво Христов. Когато излезе докладът на ДАНС, ще видите, че там е унищожена цялата преписка между Външно министерство и президентството и тогава ще трябва някой да обяснява кой е унищожавал“.

Официалният отговор за отказа на СГП, след лична проверка на прокурора, който я е извършил:

„На 26.02.2017 г. в администрацията на Президента е постъпила грама от МВнР, съдържаща класифицирана информация, представляваща „държавна тайна“, маркирана с гриф за сигурност „секретно“. Документът е регистриран в съответния входящ регистър и е предоставен на главния секретар на администрацията на Президента Димитър Стоянов.

В хода на проверката е установено, че макар в документа, съдържащ класифицирана информация да е посочено име на получател – Иво Христов – началник на кабинета на президента, този документ не му е предоставян от регистратурата, тъй като Христов няма достъп до класифицирана информация и не е преминал съответните изискуеми по закон обучения. Фактът, че е посочено конкретно лице като получател върху документ, съдържащ класифицирана информация не задължава служителите от регистратурата да му го предоставят.

Установено е от Софийска градска прокуратура, че независимо дали документът е адресиран до началника на кабинета, в случай, че съдържа класифицирана информация, той се докладва на главния секретар, каквото е сторено и със секретната грама.

В администрацията на Президента са спазени всички изисквания на ЗЗКИ и ППЗЗКИ и не са установени нарушения при обработването и съхраняването на класифицирана информация, както и условията и реда за предоставяне на достъп до нея“.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши приветства Демерджиев за отнетия монопол на прокуратурата върху изпращането дела в ЕП

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура (ЕП) са обсъдили   министърът на правосъдието …

Спецпрокуратурата прекрати проверката срещу Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков за злоупотреба със СРС

Прокуратурата отказа да оразува досъдебно производство и прекрати проверката по сигнал на служебния вътрешен министър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.